Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 28 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Filemon kijkt anders naar zijn Jodenbuurt

Filemon Wesselink woont in een buurt waar Joden na de terreuraanslagen banger zijn geworden.

Het was zijn eigen idee om eens een kijkje te nemen in zijn eigen buurt, een wijk met een beladen geschiedenis (van oudsher veel Joden). Filemon Wesselink laat in zijn BNN-documentaire Mijn Jodenbuurt de invloed van recente terreuraanslagen op de sfeer in de Amsterdamse Rivierenbuurt zien. In zijn zoektocht stuitte hij op meerdere antisemitische incidenten, zag hij een permanent bewaakte synagoge en vroeg hij zich af: ‘Hebben de terreuraanslagen van de afgelopen tijd de druk in de buurt opgevoerd?’

Wesselink: „Wat ik zag was dat er toch veel Jodenhaat in de Rivierenbuurt is. De verhoudingen tussen de Marokkaanse en Joodse gemeenschap zijn niet altijd zo goed als je hoopt. Je zou denken dat de verdraagzaamheid inmiddels wel goed is, maar nee. Er heerst nog steeds veel haat tegenover Joden. En de Joden die nog in de buurt wonen zijn na de aanslagen veel banger geworden.”

Niet Joods

De tv-maker had niet verwacht dat er nog Jodenhaat in zijn buurt was. Volgens Wesselink zag hij het niet, omdat hij er ook niet op lette: „Ik kom er niet mee in aanraking, want ik ben niet Joods. Het gebeurt niet zo snel op plekken waar ik kom. Je moet wel genuanceerd blijven kijken. Het is maar een klein groepje Marokkanen waarbij dit aan de orde is.”

Uitgescholden

Wesselink vervolgt: „Dat er in mijn buurt, te midden van de oorlogsmonumenten, nog steeds Joden worden uitgescholden en er zelfs ruiten ingegooid worden van Joodse winkels, had ik nooit gedacht. Mijn buurt leek altijd vredig, bijna gezapig. Maar blijkbaar kende ik de Rivierenbuurt niet.”

Het doel van zijn documentaire is te laten zien hoe het staat met de verdraagzaamheid in de Rivierenbuurt. „Het klinkt gelijk zo heftig, maar ik wil gewoon dat mensen met elkaar in gesprek gaan hierover”, zegt de Amsterdammer uit de Achterhoek. De presentator woont nog steeds in de Rivierenbuurt, maar na het filmen toch met een ander gevoel: „Ja, ik kijk nu wel anders naar de buurt. Het is een raar idee dat ik me er altijd thuis voelde, maar dat dat niet voor iedereen geldt.”

Mijn Jodenbuurt is op 4 mei om 21.20 uur te zien op NPO3

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.