Jordy Kruse
Jordy Kruse Entertainment 8 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

WIDM-regisseur heeft spijt van te duidelijke hint

Voor veel fanatieke kijkers van Wie is de Mol? was het zaterdag geen verrassing dat Klaas van Kruistum uit de kast kwam als de Mol. Een hint in aflevering 2 was zo duidelijk dat de lol voor veel ‘molloten’ er direct vanaf was. Regisseur Rick McCullough erkent dat hij en zijn team een grote fout hebben gemaakt.

De kloosteropdracht in aflevering 2 is veelbesproken. ‘Het Laatste Woord… Letterlijk’, was de titel van de aflevering. Oud-mollen gaven in een klooster aan de kandidaten cryptische aanwijzingen over de mol. De laatste letters van de laatste woorden die zij uitspraken (molboek, oordeel, legenda, contra en Focus) vormen samen het woord ‘Klaas’. 1 + 1 = 2. Voor veel liefhebbers van het televisieprogramma stond het toen al als een paal boven water: Klaas moest de Mol zijn.

https://twitter.com/Scarbir/status/693528209686728704

In het AD gaf Mol Klaas van Kruistum de makers van het programma al een veeg uit de pan. „Dat was zo’n in your face aanwijzing, dat ik even voelde dat het een gelopen race was. Ik ben zelf tv-maker en ik voelde de behoefte om in te grijpen, om op wat voor manier dan ook het publieke debat te beïnvloeden. Maar dat ging natuurlijk niet.”

Grootste fout

Regisseur Rick McCullough is het volkomen eens met Klaas. „Ik beschouw dit als de grootste fout uit mijn carrière”, zegt de televisiemaker in dezelfde krant. „Ik dacht er mee weg te kunnen komen, maar als één Molloot het doorheeft en het gaat vervolgens rond op sociale media, ben je de pineut. Ik ben er ziek van en heb er zelfs aan gedacht om te stoppen.” De regisseur benadrukt dat het zijn fout was, hij vond dat Klaas het prima deed als Mol. „Het straalt niet op hem af, maar op mij. Klaas was een fantastische Mol. Maar het is gebeurd, van je fouten kan je leren. Ik wil door, ook als een revanche op mezelf.”

Volgens sommige mensen zijn de hints expres makkelijker gemaakt omdat het programma is verplaatst naar de zaterdagavond, een moment waarop het hele gezin televisiekijkt, ook kinderen. McCullough ontkent dat echter.

Stoppen met aanwijzingen

Een oud-eindredacteur van het programma roept al jaren dat men beter kan stoppen met het geven van aanwijzingen. „Ik roep al jaren dat ze moeten stoppen met die geheime aanwijzingen,” aldus Anton Jongstra. „Het is voor veel mensen dé manier geworden om de Mol te vinden, terwijl je de Mol moet zien te ontdekken door wat hij of zij aan verdachte acties binnen de opdrachten doet.”

McCullough gaat ondanks de kritiek ook volgend seizoen hints in het programma verwerken. „Die aanwijzingen blijven, maar hoe we dat in het vervolg doen, weten we nog niet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.