Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 7 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Eddy Wally vond TjoepTjoep wooow en ongelooflijk

Eddy Wally, een van de beroemdste Vlamingen, is niet meer. Maar zijn uitspraken blijven bestaan.

Eddy Wally, man van meedeiners als Chérie en Ik Spring Uit Een Vliegmachien, werd gezien als ‘de grootste charmezanger van Vlaanderen’. Zaterdagavond overleed hij op 83-jarige leeftijd aan de lichamelijke gevolgen van een hersenbloeding in 2011. Wally vermaakte het publiek niet alleen met zang, maar ook met onnavolgbare uitspraken. Over de doden niets dan goeds? Zeker, maar Eddy – die zichzelf graag vergeleek met Frank Sinatra – had zich vast graag op deze plek zien staan.

Uitspraken Eddy Wally
Eddy Wally kust zijn vrouw waarmee hij zo lang samen was. / Nicolas Maeterlinck | AFP

Over zijn trip naar Amerika in 1973. „Formidabel. Bijzonder goed. Geweldig, geweldig, geweldig. Enorm. Ze liken Eddy Wally in Amerika. Bij elk nummertje kreeg ik een daverend applaus. Ook in Canada trouwens.”

Over zijn grote succes, zonder enige gene, in het programma Lijn 4 op RTL: „De kracht van Eddy Wally is dat Eddy Wally altijd live zingt. Daar houden de mensen van.” Vervolgens playbackte hij een nummer.

Bij de uitreiking van De Gouden Ezel van Jack Spijkerman, naar aanleiding van dat playbacken: „Ik heb zo’n repertoire aan liedjes, dat is onvoorstelbaar.”

Op zijn 70e verjaardag: „Ik stop met werken als ik dood ben. Ik kan mijn fans toch niet ontgoochelen?”

The Voice of Europa

Op zijn standbeeld in Ertvelde: „Ode aan Eddy Wally, The Voice of Europe.”

In Shownieuws van SBS 6: „Bloemen vergaan, rozen verwelken, maar Eddy Wally blijft altijd bestaan.”

Tot slot legendarisch op YouTube: „Ongelooflijk zeg, ik ben nu op TjoepTjoep. Onvoorstelbaar. Onbetaalbaar, maar waar. M’n eigen kunnen filmen zeg, dat is iets fantastisch. Dat is iets unieks. Dat kan geen ene, maar ik kan dat. Die nieuw tignologie, wow! Super.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.