Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 11 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Bowie in Nederland in beeld

De zondag overleden David Bowie (69) heeft zijn rocklegende-voeten regelmatig op Hollandse bodem gezet. Een overzicht in beeld.

Edisons

In februari 1974 is Bowie in ons land om een Edison in ontvangst te nemen. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn plaat Ziggy Stardust. Bowie kwam naar het Amstel Hotel in Amsterdam met zijn vrouw Angela en zoon Zowie.

Foto: ANP

Bowie trok in Amsterdam veel aandacht van de pers. Voor de foto’s doste hij zich – uiteraard – uit met de befaamde lap voor het oog.

Foto: ANP

Toppop

David Bowie samen met good-old Ad Visser. De Toppop-presentator ontving de popster in 1976. Dat moet in verband met het nummer Golden Years zijn geweest, zijn enige single in Nederland in dat jaar.

Foto: ANP

De Kuip

Het eerste stadionconcert van Bowie was in De Kuip in Rotterdam in 1983. Dat leverde qua kaartverkoop een drukte van belang op, bijvoorbeeld voor een muziekhandel in de Leidsestraat in Amsterdam. Kaartjes kocht jij bij dergelijke winkels en VVV-kantoren, dus slaapzakken en klapstoeltjes werden uit de schuur getrokken.

Foto: ANP

De Kuip was in 1983 nog niet overkapt en dus zaten de vele duizenden er zo bij:

Foto: ANP

Paradiso

Op deze foto is David Bowie actief in poptempel Paradiso in Amsterdam. Hij gaf er geen concert, maar wel een kort voorproefje van zijn Europese toernee in 1987, gekoppeld aan een persconferentie.

Foto: ANP

Toppop (2)

Bowie kwam nogmaals naar muziekprogramma Toppop, op de foto zie je hem in actie. Dat gebeurde in 1987, een jaar voordat het tv-monument van Ad Visser stopte. In 1987 scoorde Bowie in Nederland alleen een bescheiden hit met Day-in Day-out.

Foto: ANP

De Kuip (2)

Nogmaals 1987, nogmaals drukte voor De Nieuwe Muziekhandel in Amsterdam. David Bowie kwam voor de tweede keer naar De Kuip in Rotterdam.

Foto: ANP

Paradiso (2)

In 1989 gaf de Brit wel een concert in Paradiso. Op deze foto staat hij in de Amsterdamse zaal, waar roken nog was toegestaan.

Foto: ANP

Ahoy

Ook Rotterdam Ahoy verwelkomt David Bowie. Dat gebeurt in 1996 en inmiddels ziet hij er zoals hieronder uit. Dat jaar treedt Bowie ook op in Utrecht, in de Prins van Oranjehal.

Foto: ANP

Ahoy (2)

Zeven jaar later doet Rotterdam Ahoy opnieuw de deuren voor Bowie open. Zij A Reality Tour gaat dan over de wereld.

Foto: ANP

ArenA

In 2004 geen De Kuip meer, maar Amsterdam ArenA voor David Bowie. Het betekent zijn laatste optreden in Nederland.

Foto: ANP

Groninger Museum

Bowies laatste wapenfeit in Nederland, daar was hij niet meer bij. In december werd in het Groninger Museum een tentoonstelling geopend met driehonderd voorwerpen uit het persoonlijke archief van de muzikant en kunstenaar. De tentoonstelling, die maandag na het nieuws van het overlijden een dag extra open ging, is tot en met 13 maart te zien. Treinreizigers tussen Zwolle en Groningen kunnen in het weekend plaatsnemen in de zogeheten Virtual Bowie Coupé .

Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.