Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 26 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Top 2000: Di-Rect gaat los op The Stones

De Top 2000 is onderweg! De ene na de andere muziekheld komt langs op NPO Radio 2. Als de nummer 1 van John Lennon (Imagine) klinkt, is bij de overgang naar 2016 de tv-registratie van Helden van de Top 2000 op NPO 3 te zien.

Marcel van Veenendaal

Metro sprak de optredende artiesten in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Vandaag als start: Marcel van Veenendaal, zanger van Di-Rect. De rockband heeft met Times Are Changing 1 notering in de Top 2000 en is te vinden op nummer 1288.

Wat doen jullie met het heldenthema?

The Rolling Stones, we spelen Fleetwood Mac en we spelen James Brown. Dat is even zoeken met een groep natuurlijk, een paar helden van mij doen we bijvoorbeeld niet. Sweet Smoke en The Collectors om er wat te noemen, maar ja, dat is geen materiaal voor hier. Er zijn veel artiesten die we tijdens het concert hadden willen aanraken, omdat je bewondert wat ze hebben gedaan. Creedence Clearwater Revival is afgevallen en The Stones doen we dan weer wel. We vinden het kicken om op de Stones helemaal los te gaan.

Elektriciteit omarmd

Wie is jouw held?

Miles Davis is mijn absolute held. Hij heeft veel gebracht en als jazzmuzikant de elektriciteit in de muziek compleet omarmd. Dat vind ik gaaf. Jammer dat hij nooit een plaat met Jimi Hendrix heeft kunnen maken, wat ooit ter sprake is gekomen. Miles vind ik een mega-intrigerende man.

Als je nu moet stemmen, wat staat op nummer 1?

Dan moet ik bij Miles blijven, met Shhh Peaceful van het album In a Silent Way. Elke keer als ik dat nummer hoor ben ik blij.

Als de Top 2000-lijst bekend is, ga je stiekem snel even kijken?

Nee, ik hoor het meestal van familie als we erin staan. Lijstjes zijn lijstjes met een heleboel meningen. Uiteraard vind ik het waanzinnig dat onze muziek bij mensen binnenkomt en dat zij zelfs de noodzaak voelen om ons in die Top 2000 te krijgen.

Platen draaien

Luister je de Top 2000 tussen Kerst en Oud en Nieuw?

Ik ben niet echt een radioman, maar des te later het op de avond vind ik het best lekker om een klassieke radiozender op te zetten, haha. Dat laat veel over aan mijn verbeelding en dat is wat muziek voor mij compleet maakt. Rond de jaarwisseling ben ik veel thuis en vind ik het heerlijk om platen te draaien. Dan loop ik die collectie van A tot en met Z weer eens door.

Het staat keurig op volgorde?

Zeker, zeker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.