Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 21 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Karin is de steun en toeverlaat van ‘De Mol’

Oud-kandidaat Karin de Groot, vroeger presentatrice van het programma Spoorloos, is sinds dit seizoen kandidatenbegeleider in Wie is de Mol? en daarmee de steun en toeverlaat van de kandidaten én de mol.

Kraamvisite

De baan kwam op een unieke manier op haar pad, vertelt De Groot. „Ik deed in 2011 mee aan Wie is de Mol?, het jaar dat ook Art Rooijakkers en Jan Kooijman meededen. We zien elkaar nog regelmatig, dus toen Jan vorig jaar een baby kreeg, gingen Art en ik samen op kraamvisite. Hij vertelde mij dat JP, de voormalige kandidatenbegeleider, er mee zou stoppen en dat hij dat zo jammer vond. Ik zei toen, zonder aan mezelf te denken: je moet een oud-kandidaat vinden die het over kan nemen.”

De twee lachten om het idee, maar Rooijakkers vond het kennelijk zo’n goede vondst dat hij De Groot, die tegenwoordig ook coach is, meteen voordroeg bij het programma. „Ik werd gebeld en toen is het balletje gaan rollen.” JP bereidde haar vervolgens voor op de rol van steun en toeverlaat.

Zwaar

Het werk is De Groot goed bevallen, ondanks dat een aantal zaken haar ook wel wat zwaar vielen. En dat begon al op dag één van de reis naar de Dominicaanse Republiek. „Verzamelen op Schiphol kan bijvoorbeeld niet, omdat mensen dan dingen gaan vermoeden, maar ze moeten er wel alle tien zijn. Ik lag ’s avonds in bed nóg te tellen!”

Ook de dubbelrol als vertrouwenspersoon van zowel de kandidaten als de mol, was pittig. „Ik vond het moeilijk om tijdens de opdrachten mijn gezicht in de plooi te houden. Of ik daarmee iets verklapt heb? Dat hoop ik niet, maar dat zullen ze me later wel vertellen als dat zo was.” En dan liep ze ook nog steeds in beeld: „Je zou denken dat je met 27 jaar tv-ervaring wel wat gewend bent, maar ik stond steeds in beeld. Ik schaamde me dood!”, vertelt de oud-presentatrice lachend.

Karin de Groot met onder meer Jan Kooijman en Art Rooijakkers tijdens Wie is de Mol 2011./AVRO

De Groot is inmiddels alweer bezig met het volgende, zeventiende seizoen van WIDM. Het zoeken naar kandidaten is daar de eerste stap in. „Het is afschuwelijk!”, roept ze met gevoel voor drama. „Je kan niet meer normaal tv kijken, of een boek lezen. Ik denk daarbij steeds: oh, die zou leuk zijn voor het programma. Dat stopt dus nooit, maar dat maakt dit juist ook zo leuk.”

Wie is de Mol? – Niets is wat het lijkt, woensdag 30 december op NPO 3

Wie is de Mol?, vanaf zaterdag 2 januari wekelijks op NPO 1

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.