Lucette Mascini
Lucette Mascini Binnenland 4 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Vuurwerkzaak sleept Rotterdam voor rechter om verbod

Eigenaar Mohammed van vuurwerkwinkel Vuurwerk Zuid in Feijenoord spant een kort geding aan tegen de gemeente Rotterdam zodra deze het voorgenomen verbod op het afsteken van vuurwerk in Hillesluis officieel publiceert. „Een verbod op het afsteken van vuurwerk tijdens de komende Oud en Nieuw vanwege de rellen vorig jaar in deze straat slaat nergens op. Die hebben daar niets mee te maken.”

Vast adres

De vuurwerkshop van Mohammed zit al langer dan twintig jaar in de Riederlaan in Hillesluis. Precies in die straat stak een groep van een stuk of tien Rotterdammers tussen de vijftien en dertig jaar vorig jaar tijdens oudejaarsnacht een aanhangwagen van een bewoner in de fik. Die brandde volledig af. Daarna vloog ook een geparkeerde scooter ook in de brand. Toen de politie wilde ingrijpen, bekogelden de jongeren deze met stenen. De ME moest uitrukken om de orde in de buurt te herstellen. Om herhaling van rellen in Hillesluis te voorkomen maakte burgemeester Aboutaleb vorige week bekend vuurwerk er dit jaar te verbieden. Eén van de criminele jongeren wil hij tijdens oud- en nieuw huisarrest opleggen.

Volgens de eigenaar van de vuurwerkwinkel, die pal om de hoek van de drukke winkelstraat Beijerlandselaan zit, heeft het gedrag van de relschoppers niets met vuurwerk te maken. „Ze hebben gewoon brand gesticht. Daar zou de politie iets tegen moeten doen. Als de gemeente bang is dat ze komende oudejaarsnacht weer rellen schoppen, hebben ze het afgelopen jaar te weinig gedaan om ze aan te pakken. ” Bovendien heeft het verbod volgens hem geen nut. „Aan de andere kant van de Beijerlandselaan komt geen vuurwerkverbod. Dan gaan ze daar toch gewoon naartoe.”

Strop

Bewoners van Hillesluis lijden al langer onder criminele hangjongeren waarvan de groepen wisselen van samenstelling, zo maakte het OM dit jaar bekend. Sommigen bleken mensen in heel Rotterdam in hun woning te overvallen om ze geld af te persen. Een aantal rekende de politie in.

Mohammed zegt dat hij een enorme financiële strop lijdt als de buurt geen vuurpijlen meer af mag steken. Drie jaar geleden investeerde hij een ton in de bouw van een bunker achter de winkel met speciale betonnen wanden en een sprinklerinstallatie zodat zijn vuurwerk veilig opgeborgen ligt. De enige maand dat hij dat geld kan terugverdienen is december, omdat alleen dan vuurwerk verkocht mag worden. En klanten uit andere delen van Rotterdam verwacht hij niet. „Ik mág wel vuurwerk verkopen want mijn vergunning blijft gewoon geldig. Maar bijna al mijn klanten wonen hier in de wijk. Dat is normaal. Alle wijken hebben een vuurwerkwinkel voor hun eigen bewoners. Als ze geen vuurwerk mogen afsteken, kopen ze het niet. Als ze dat weten trouwens. Want volgens mij weet niemand hier van dat vuurwerkverbod af. Straks staat de straat tijdens Oud en Nieuw vol politie omdat iedereen net als elk jaar gewoon pijlen afsteekt.”

Laatste jaren minder rellen

De Rotterdamse politie rukte afgelopen jaren steeds minder vaak uit vanwege al dan niet aan vuurwerk gerelateerde ongeregeldheden tijdens Oud en Nieuw. Maar hoe bestendig die trend is moet nog blijken. In 2011 en 2012 schommelde het aantal politieoptredens tijdens de jaarwisseling rond de 1350 keer. In 2013, 2014 en 2015 was dat zo’n 1250 keer. In 2015 steeg dat plotseling naar 1370 keer. Maar in 2016 en dit jaar was het aantal ongeregeldheden met zo’n 1050 juist beduidend lager. (Bron: Politie)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.