Lucette Mascini
Lucette Mascini Binnenland 24 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Rotterdamse kassavrouw graait half miljoen uit lade

Het openbaar ministerie eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van anderhalf jaar tegen de voormalige caissière, Dina S., van de Rotterdamse biologische supermarkt Gimsel in de Groene Passage. „Zij stal op sluwe wijze dagelijks een paar honderd euro uit de kassa”, zo betoogde de officier van justitie, waardoor zij van 2007 tot en met 2014 een bedrag van 543.803 euro buit maakte.

Goed gekleed

De inmiddels zestigjarige caissière wandelde de rechtszaal keurig gekapt, opgemaakt, in een glanzende zwarte leren broek en op smetteloze, zwartsuède pumps binnen. Maar eenmaal in het beklaagdenbankje boog ze het hoofd. „Ik weet écht niet waar het geld gebleven is”, zei ze tegen de rechter. Terwijl het toch wel een enorme smak geld is die ze achterover gedrukt heeft. Die raak je niet zomaar kwijt. De rechter vroeg zich daarom af of een psychologisch onderzoek nodig is om te controleren of er iets mis met haar is. Maar dat achtte haar advocaat, mr. Tetteroo niet nodig. Dat kost volgens hem alleen maar tijd. „Ze heeft al twee jaar moeten wachten voor de zaak eindelijk voor de rechter kwam.”

Dat Dina S. dagelijks geld uit de kassa van de populaire biosuper pakte, kwam eind 2014 aan het licht. Toen bleek een dure pot crème zoek te zijn. De bedrijfsleider checkte de camerabeelden om te kijken of hij een dief zag. Toen zag hij dat Dina S. geld uit de kassa griste en in haar broekzak stak. Dina S. zei dat ze dit wel vaker deed als klanten cash betaalden. Dan annuleerde zij de afrekening, en legde zij het geld in een apart vakje van de kassa. Als ze dacht dat niemand keek, pakte ze het er uit.

Zeker tien jaar lang

De vraag is hoe het kan dat Gimsel Supermarkt, die, zo zei de officier van justitie, reclame maakt voor zichzelf als winkel in eerlijke producten, de megadiefstal niet eerder opmerkte. Volgens justitie verklaarde de bedrijfsleider van Gimsel, Dirk Zandbergen, dat de supermarkt 150.000 euro omzet per week maakt. Het bedrag dat Dina S. stal, toch zeker duizend euro per week, zou daardoor niet opvallen.

Tijdens de zitting zei Dina S. dat ze het geld niet in dure uitspattingen stak. Maar daar dacht justitie anders over. Zo zou ze een schuld van een vriendin van 3000 euro betaald hebben en aan het huwelijk van haar dochter 10.000 euro gespendeerd hebben. Van 2007 tot en met 2014 annuleerde Dina S. naar schatting voor ruim vijf ton aan afgerekende aankopen, zo bleek na onderzoek van de bedrijfsleider van de biologische supermarkt.

136.000 euro terug

De Rotterdamse biosuper claimt alleen de diefstal die Dina S. in 2014 pleegde. Dat komt volgens Gimsel neer op naar schatting 136.000 euro. Mogelijk volgt beslaglegging op het drie etages tellende hoekhuis in Spijkenisse dat ze in 1999 met haar man kocht voor een vergelijkbaar bedrag.

Ter vergelijking onderzocht Gimsel ook het bedrag dat een collega-caissière van 2007 tot en met 2014 annuleerde. Dat bedroeg 20.000 euro: veel minder dus. „Begrijpelijk”, aldus de officier van justitie. „Klanten van een supermarkt brengen zelden iets terug.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.