J. Geerdink
J. Geerdink Binnenland 17 jan 2016
Leestijd: 1 minuut

Rotterdam lokt leraren met bonus van 5000 euro

De gemeente Rotterdam trekt miljoenen euro’s uit om het nijpende tekort aan goede en bevoegde leraren in de Maasstad te lijf te gaan. Leraren in zogenoemde ‘tekortvakken’ kunnen een welkomstbonus van vijfduizend euro tegemoet zien wanneer zij les gaan geven op een Rotterdamse school. Ook academici die aan de slag gaan op basisscholen krijgen die premie bijgeschreven.

Beste leraren

Met de maatregelen, die volgens de NOS maandag openbaar gemaakt worden, wil Rotterdam niet alleen het tekort aan leraren aanpakken, maar ook de beste leraren van het land naar Rotterdam lokken en zo de achterstanden in het onderwijs aanpakken.

Vooral leerkrachten in vakken als Duits, Natuurkunde, Wiskunde en Scheikunde komen in aanmerking voor de welkomstbonus. Daarnaast krijgen alle leraren een gratis Rotterdampas en kunnen zij op kosten van de gemeente cursussen volgen om zichzelf verder te ontwikkelen.

Onbevoegd

De maatregelen zijn ook bedoeld om de grote hoeveelheid onbevoegde leraren, die noodgedwongen moeten worden ingezet, terug te dringen. In Rotterdam is gemiddeld een op de vijf docenten onbevoegd, op Zuid ligt dat aantal zelfs op dertig procent.

Het tekort aan leraren in bepaalde vakken is overigens een landelijk probleem, vooral in achterstandswijken waarvan Rotterdam er relatief veel heeft. Met het financiële lokkertje hoopt de gemeente dat aantal terug te kunnen dringen en concurrerende steden af te kunnen troeven in de jacht op gekwalificeerde leerkrachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.