Eefje van Son
Eefje van Son Good vibes 23 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: blondjes zijn slimmer dan de rest

Zijn blonde meisjes dommer dan brunettes? Voorheen zouden de meeste mensen met een overtuigende ‘ja’ hebben geantwoord, maar dit Amerikaanse onderzoek moet voor eens en altijd die stereotypering uit de weg ruimen. Want volgens de onderzoekers hebben ‘domme blondjes’ een hoger IQ dan vrouwen met bruin, zwart of rood haar.

Dus houd de grapjes over domme blondjes maar voor je, want niets blijkt minder waar. Onderzoekers aan de Ohio State University hebben 10.878 Amerikanen een intelligentietest laten ondergaan en wat bleek? Vrouwen met een blonde haarkleur, van nature, hebben gemiddeld een hoger IQ dan de rest van de vrouwen. Dat is even wennen, hè?

Hopelijk wordt het voor sommigen blondines door de uitkomst van dit onderzoek wat makkelijker om indruk te maken op hun werk. De flauwe grapjes over een blonde haarkleur kunnen volgens één van de onderzoekers, Jay Zagorsky, namelijk wel degelijk invloed hebben op bepaalde dingen, zoals op het krijgen van een baan, het maken van promotie en andere sociale ervaringen. „Deze studie levert overtuigend bewijs dat er geen discriminatie van blondines op basis van hun intelligentie zou moeten zijn”, aldus Zagorsky tegen news.com.au.

Het verschil

Maar hoe groot is het verschil in IQ van blonde vrouwen met dat van andere haarkleuren? Gemiddeld hadden de blondjes in het onderzoek een IQ van 103,2, op de tweede plaats stonden brunettes met een gemiddelde van 102,7 en de roodharigen hadden een gemiddeld IQ van 101,2 op hun naam staan. En ook de blonde mannen doen hier niet voor onder: zij hebben een IQ dat vergelijkbaar is met dat van bruinharige mannen.

Meer leesvoer

De onderzoekers zeggen overigens dat de uitkomst niet betekent dat haarkleur en intelligentie met elkaar te maken hebben. Zagorsky kwam wel achter iets anders dat het hogere IQ van de blondines enigszins kan verklaren: ze hebben stuk voor stuk in hun jeugd meer gelezen dan de rest van de vrouwen. Hun ouders hadden namelijk meer boeken in huis. „Ze hebben daarmee een klein voordeel. Het kan zijn dat ze meer kans hadden om op te groeien in woningen met meer intellectuele stimulatie.”

Eigenlijk laat dit onderzoek vooral zien dat blondjes zeker niet dommer zijn dan vrouwen met een andere haarkleur en dat is voor hen waarschijnlijk een fijne overwinning. Volgens Zargorsky loog uiteindelijk 3,5 procent van de vrouwen die meedeed aan het onderzoek over hun natuurlijke haarkleur: dat percentage zei namelijk ten onrechte blond te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.