WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten ,,weten'' dat de Syrische regering gifgas heeft gebruikt. Als de VN verlamd zijn, zal de Amerikaanse regering haar eigen gang gaan en in overleg met het parlement handelen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, vrijdag gezegd. Hij bepleitte ,,beperkte'' militaire actie.

Het bewijs voor het gebruik van chemische wapens in Syrië is ,,klaar en dwingend'', aldus Kerry. De raketten kwamen uit het gebied dat in handen van de regering is en raakten plaatsen onder controle van de rebellen. Manschappen van het bewind van Assad die in de buurt waren, werd opgedragen gasmaskers te dragen. De VS ,,weten'' dat een hoge Syrische regeringsfunctionaris de aanval heeft bevestigd.

Volgens Kerry zijn er 1429 doden gevallen bij de aanval op 21 augustus, onder wie 426 kinderen. De VS zullen een deel van het bewijs openbaar maken zodat belangstellenden het ,,zelf kunnen lezen''. Hij noemde de aanval een ,,misdaad tegen de mensheid'' en de Syrische president Assad een ,,moordenaar''.

Analyse

De VN-inspecteurs in Syrië zijn inmiddels klaar met het verzamelen van monsters waaruit moet blijken of chemische wapens zijn ingezet. Zij vertrekken zaterdag. Zij zullen proberen de monsters versneld te analyseren, met inachtneming van de vereiste zorgvuldigheid. Daarom is nog onduidelijk hoelang de analyse zal duren. Er zal geen tussenstand komen; Syrië had tegen die mogelijkheid geprotesteerd. Kerry wees erop dat de missie toch alleen maar vaststelt óf chemische wapens zijn ingezet en niet door wie.

Het diplomatieke getouwtrek om eventueel militair ingrijpen gaat ondertussen door. Met Groot-Brittannië lijken de VS de belangrijkste bondgenoot voor een interventie te hebben verloren. Premier David Cameron verloor donderdagavond in het Lagerhuis een stemming waar hij om parlementaire steun voor actie vroeg. Het ging weliswaar alleen om een voorlopige niet-bindende stemming. Toch was de vernedering voor de regering na 7 uur debat groot.

De Britse regering legt zich bij de wil van het parlement neer. In Duitsland sloten bondskanselier Angela Merkel en minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle vrijdag voor het eerst een inzet van het leger uit. De Franse president François Hollande zei dat, wanneer de Veiligheidsraad niet in staat is tot handelen, ,,zich een coalitie zal formeren'' die actie onderneemt.