De voormalige Libische leider Muammar Kaddafi is aan zijn verwondingen bezweken. Dat heeft Abdel Majid Mlegta, een hoge militaire functionaris van de Nationale Overgangsraad van Libië (NTC) gezegd. Kaddafi is in zijn hoofd en benen geschoten.

Moammar Gadhafi's zoon Mutassim is ook bij de aanval in Sirte omgekomen. 

Mlegta zei dat troepen die loyaal zijn aan het nieuwe bewind in de buurt van Sirte het vuur openden op een groep met Kaddafi en een aantal van zijn aanhangers. Eerder hadden de Arabische zenders al-Arabiya en al-Jazeera al gemeld dat Kaddafi dood is. Volgens al-Arabiya is het lichaam van de oud-dictator overgebracht naar de stad Misurata.

Kaddafi had Libië bijna 42 jaar geregeerd. Hij heeft steeds gezegd niet levend in handen te willen vallen van de nieuwe machthebbers.

In de hoofdstad Tripoli barstten direct na de bekendmaking van het nieuws straatfeesten uit. Kaddafi is geboren nabij Sirte, een kuststad tussen Tripoli en Benghazi.

De bevolking van Libië kwam dit voorjaar in opstand. De actie volgde op soortgelijke succesvolle opstanden in Tunesië en Egypte.

De stoffelijke resten van Muammar Kaddafi's zoon Mutassim zijn donderdag aangetroffen in de stad Sirte. Dat heeft een woordvoerder van de Nationale Overgangsraad gemeld.

Rutte: geweldig!

,Als het waar is, dan zou dat geweldig zijn.'' Dat was de eerste reactie van premier Mark Rutte op berichten dat de verdreven Libische leider Muammar Kaddafi is gevangengenomen.
Rutte is bezig met een driedaags bezoek aan Rusland.

Volgens Rutte heeft de Libische bevolking een groot persoonlijk gevaar genomen om in opstand te komen tegen Kaddafi. Die voerde in toenemende mate een schrikbewind, aldus de premier. Rutte herhaalde de Nederlandse wens dat Kaddafi wordt voorgeleid in Den Haag bij het Internationaal Strafhof. Van het bericht dat Kaddafi zou zijn overleden, was de minister-president nog niet op de hoogte.

Rutte had woensdag een overleg met de Russische president Dmitri Medvedev. Die sprak de hoop uit dat het eindelijk vrede wordt in Libië. Over het lot van Kaddafi zei hij dat dit aan de bevolking van Libië is.

DIT BERICHT WORDT CONTINU AANGEPAST EN GEUPDATE OM U OP DE HOOGTE TE HOUDEN VAN HET LAATSTE NIEUWS