Links of rechts duiken? Dat is de grote vraag en het keuzemoment van keepers als er strafschoppen worden genomen. Maar nu beweert een groep Nederlandse psychologen dat ze een antwoord hebben op deze eeuwige vraag. Uit onderzoek blijkt dat keepers de neiging hebben om in de rechterhoek te duiken wanneer hun team aan de verliezende hand is tijdens een Wereldkampioenschap. De resultaten hiervan worden gepubliceerd in Psychological Science, een belangrijk tijdschrift in de psychologie.

Onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam bestudeerden elke penalty van de WK’s tussen 1982 en 2010, en ontdekten dat keepers in de meeste gevallen net zo vaak naar links als rechts duiken. Als het team echter achterstond, koos de keeper vaker voor de rechterhoek.

“Zelfs op belangrijke momenten als deze, worden mensen nog steeds beïnvloed door biologische factoren”, zegt Marieke Roskes, een van de onderzoekers. “
De linker hersenhelft van menselijke wezens (die controle heeft over structurele en rationele handelingen) dwingt ons om de rechterkant van het lichaam boven links te ver kiezen, als we een beslissing moeten nemen onder tijdsdruk die positief kan uitpakken.”

De bevindingen sluiten aan bij de bewering dat mensen en dieren naar hun rechterkant neigen als ze iets willen. Als honden hun baasje zien kwispelt hun staart meer naar rechts en mensen draaien hun hoofd schuin naar rechts als ze hun geliefde zoenen.

Aan Metro vertelt Roskes ook nog eerlijk waarom ze deze kwestie heeft onderzocht: “Het Nederlands elftal heeft in het verleden slecht gescoord als het om penalty’s ging. We hopen dat onze bevindingen het team in de toekomst kunnen helpen. Maar misschien helpt het ook andere teams die het slecht doen bij strafschoppen, zoals Engeland.”