Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 10 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Museumweek (5): het pronkstuk van Maddie

‘Ons Echte Goud, dichterbij dan je denkt!’ Dat is het thema van de Nationale Museumweek die tot en met zondag 9 april duurt. Ruim 400 musea in ons land zetten hun pronkstukken in de schijnwerpers. In Metro doen vijf jongeren dat deze week ook. Zij prijzen hun favoriete museumpronkstuk aan. Deze keer, als slot van de rubriek, geschiedenisstudent Maddie van Leenders (22) uit Breda over het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek. Maddie liep er stage.

Philips-opa’s

Ben jij een beetje een museumganger?

Niet zo heel erg, tot ik geschiedenis ging studeren. Toen ben ik veel meer gaan ontdekken. Nu heb ik een Museumkaart en ben ik wel in musea te vinden. Ik bezoek graag historische musea. Ik ben nog regelmatig in het ‘Airborne’, maar bijvoorbeeld ook het Philips Museum. Ik ben geboren in Geldrop bij Eindhoven en heb Philips-opa’s, dus dat vind ik tof.

Wat is het Airborne Museum Hartenstein precies?

Een villa waarin verhalen van Britse, Poolse en Duitse militairen tot leven komen. Het is een monumentaal pand dat tijdens de Slag om Arnhem het Britse hoofdkwartier was. Er worden nu ook verhalen verteld van getuigen van de Slag om Arnhem. Zo is het museum niet alleen een verhaal van de Britten, maar divers en meer genuanceerd.

Wat is jouw pronkstuk?

Eén object, een kruis, met een menselijk verhaal over twee Britten. Deze tweelingbroers zijn op dezelfde plek kort na elkaar om het leven gekomen. Waarschijnlijk is de ene gesneuveld, terwijl hij de ander probeerde te helpen. Zo’n kruis met het persoonlijke verhaal bezorgt me wel kippenvel.

Persoonlijke verhalen

Waarom zou je mij naar het museum sturen?

Omdat het museum heel erg dynamisch is, met veel tijdelijke tentoonstellingen en uiteenlopende onderwerpen. In de tentoonstelling Ego worden allemaal persoonlijke verhalen verteld. Deze verhalen juist laten zien dat achter een oorlog mensen schuilen, die zich destijds geconfronteerd zagen met de moeilijke omstandigheden en de ethische dilemma’s die een oorlog met zich meebrengen.

Goed dus, dat het museum eens extra in het zonnetje wordt gezet?

Absoluut, het is goed dat het Airborne Museum er is. Het is een mooi museum met een gedreven staf en een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Ik vind het een toplocatie en voel me er thuis.

Nog even denken

Ga je tijdens de week nog een extra museum bezoeken?

Mijn week zit aardig vol, maar omdat ik een Museumkaart heb denk ik er nog wel over na. Misschien geven de verhalen in Metro me wel inspiratie.

Meer weten? www.nationalemuseumweek.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.