Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 5 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

2000 jaar oud meisje Yde komt tot leven in Assen

Ruim 400 musea openen zeven dagen de deuren om hun pronkstukken in de schijnwerpers te zetten. Metro volgt deze Nationale Museumweek in een reeks van vijf verhalen. Deze keer het tweede museumitem dat als Gouden Pronkstuk wordt onthuld. Na de Gouden Letterkast van Dordrecht, heeft Assen nu het Gouden Hologram.

Onder leiding van presentator Klaas van Kruistum stond de tijd in Drenthe dinsdagmiddag even stil bij het begin van de jaartelling. De muzikale tweeling Tangarine, bekend als huisband van De Wereld Draait Door in 2013/2014, bracht een speciale ode aan het Meisje van Yde.

Naakte eenvoud

Dit meisje is het hele jaar door in haar naakte eenvoud te bewonderen in het Drents museum in Assen. Na de onthulling, in aanwezigheid van burgemeester van Assen Marco Out en conservator van het Drents Museum, Vincent van Vilsteren, is zij nu voor passanten tot en met zondag het Gouden Meisje van Yde, vormgegeven in een Gouden Hologram.

Het meisje werd in 1897 als veenlijk gevonden. Zestien lentes jong was ze, ongeveer 1.40 meter lang en ze had blond haar. Bijna tweeduizend jaar lag ze in het veen bij het dorp Yde, tot twee arbeiders haar vonden en van schrik de benen namen. Dagen later werden de meeste lichaamsdelen en fragmenten van een mantel uit het veen gebaggerd. Omwonenden hoorden ook van de ontdekking: ze namen stiekem bijna alle tanden mee en trokken het haar van het meisje los. Daardoor was de helft van haar hoofd kaal. Een ander detail bij Yde: ze had een afwijking aan haar ruggenwervel, waardoor zij vermoedelijk krom was en mank heeft gelopen.

Drie keer goud

Nu is Yde tijdens de Nationale Museumweek een van de pronkstukken van de ruim 400 musea. Sterker, het is zelfs een van de drie Gouden Pronkstukken. Het Gouden Hologram van het Meisje van Yde is tot en met het einde van de Museumweek (zondag 9 april) in Assen te bewonderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.