Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 22 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

Is er iets te doen tegen kriebelbenen?

Steeds meer mensen hebben last van zogeheten kriebelbenen: 7 procent van de volwassenen heeft inmiddels de ziekte RLS.

Dit Restless Legs Syndroom leidt vooral ’s nachts tot de onbedwingbare dwang om te bewegen en dus tot slapeloosheid. Is hier wat aan te doen? We vragen het Harry Hartemink van Restless Legs, de stichting die strijdt voor her- en erkenning. Hartemink is zelf ook patiënt.

Is er iets te doen tegen kriebelbenen?
Harry Hartemink.

Wat voor ziekte is het eigenlijk, dat RLS?

Een hersenziekte. De oorzaak is niet zeker, maar verondersteld wordt dat het te maken heeft met dopamine en het ijzergehalte in de hersenen.

Zijn de kriebelbenen te genezen?

Nee, helaas niet. Met behulp van de juiste medicijnen kunnen klachten wel minder worden. Het is daarom belangrijk dat huisartsen weten wat RLS inhoudt. Zo kunnen ze de ziekte op tijd signaleren en de goede medicijnen voorschrijven.

Oververmoeid en depressief

Begrijpt de omgeving zo’n onzichtbare ziekte?

Men denkt van wel, maar je weet pas echt wat het is als je de brandende en kriebelende benen hebt. Sommige patiënten slapen zo slecht, dat zij oververmoeid raken en depressief worden.

Wat zijn, naast de medicijnen, goede tips?

Zorg voor een rustige slaapomgeving. Een paar uur voor het slapengaan moet je niet intensief sporten, koffie of alcohol drinken en chocolade eten. Ik moet er wel bij zeggen dat voor elke patiënt helaas iets anders kan gelden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.