Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 22 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Wat voor type koffiekenner ben jij?

Eén op de drie werknemers vindt zichzelf een regelrechte deskundige op het gebied van ‘een bakkie’. Diezelfde werknemers stellen steeds hogere eisen aan de kwaliteit van de koffie op het werk. Smaak (89 procent), geur (59 procent) en hoe de koffie eruitziet (33 procent) zijn daarbij de belangrijkste zaken. Dat blijkt uit de NESCAFÉ Koffiemonitor, een jaarlijks onderzoek over koffietrends op het werk.

Verschillende typen

Genoemde Koffiemonitor ontdekte vier typen koffiedrinkers op de werkvloer. Vind jij jezelf een koffiekenner? Dan ben je waarschijnlijk één van de vier volgende kenners.

1 De koffieconnaisseur (33 procent)

Dé koffiekenner op de werkvloer die koffie het liefst altijd vers gezet drinkt en vooral let op goede kwaliteit en smaak. Het is ook een sociale drinker in de zin dat hij/zij relatief vaker koffie haalt voor medecollega’s en hierbij ook graag een praatje maakt. De koffieconnaisseur drinkt vooral zwarte koffie (lungo), maar geniet ook van een romige latte macchiato tijdens een welverdiende pauze ‘s middags. Binnen deze groep vallen relatief vaak veertigers, middelbaar tot hoogopgeleid.

2 De koffietradista (29 procent)

Dit gewoontedier drinkt koffie het liefst altijd op dezelfde manier en heeft geen specifieke koffievoorkeur. Een goede kop zwarte koffie (lungo) is voor deze persoon voldoende. Iedere ochtend rond hetzelfde tijdstip schenkt de koffietradista zichzelf een koffie in, in dezelfde mok. De koffietradista ziet de noodzaak van betaalde koffie op de werkvloer niet in.

3 De koffiekameleon (20 procent)

Deze koffiedrinker drinkt in principe alle koffiesoorten, merken en smaken. Hij/zij heeft hierin geen specifieke voorkeur en past zich veelal aan. Drinkt iets vaker dan andere typen koffie na het werk. Het zijn relatief vaak koffiedrinkers jonger dan 40 jaar die bovendien gratis koffie op de werkvloer als basisvoorwaarde zien, betalen is geen optie. De koffiekameleon drinkt de hele dag en avond koffie of cappuccino, zolang het maar lekker is.

4 De koffiesommelier (18 procent)

Is een echte fijnproever voor wie de blend en het koffiemerk het meest van belang zijn. Deze drinker wordt daarom ook gezien als de sommelier onder de koffiedrinkers en is bereid te betalen voor betere koffie op de werkvloer. Net als de koffieconnaisseur kijkt de koffiesommelier veruit het meest uit naar dat eerste kopje koffie van de dag om de werkdag goed te starten, het liefst een pittige espresso.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.