Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 2 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Generation What: vrouwen en mannen gelijk?

BNN doet mee aan het jongerenproject Generation What. Een jaar lang kan iedereen tussen de 18 en 34 jaar deelnemen aan het onderzoek dat ook in twaalf andere Europese landen gehouden wordt. De bedoeling: inzicht krijgen in hoe jongvolwassenen in Europa anno 2016 in het leven staan.

Metro houdt regelmatig een stelling uit het onderzoek voor aan een Nederlandse jongere. Deze keer: Toske Andreoli (26) uit Groningen. Toske studeert momenteel af als filosoof. Vorig jaar droeg zij bij aan de bundel Het F-boek − Feminisme van nu in woord en beeld.

Generation What
Toske Andreoli.

Stelling: In Nederland zijn mannen en vrouwen gelijk aan elkaar.

Toske: „Nederland is geen slechte plek op de wereld voor een vrouw. Of man. Gelukkig hebben Nederlandse vrouwen stemrecht, zijn vrouwen wettelijk handelingsbekwaam en is verkrachting strafbaar – ook binnen het huwelijk. Dat lijkt allemaal heel vanzelfsprekend, maar was dat lange tijd niet en is het in veel landen nog steeds niet.”

Geen strobreed

„Juridisch gezien zit het dus wel goed. Niemand legt een vrouw die carrière wil maken of een man die voornamelijk voor de kinderen wil zorgen een strobreed in de weg. Waarom gebeurt het dan nog steeds zo weinig? Waarom zitten er uitsluitend blanke mannen van een zekere leeftijd in de serieuze praatprogramma’s, panels, directies? Willen vrouwen dat dan allemaal niet? En waarom dan niet? Ook voelen mannen en vrouwen zich niet evenveel op hun gemak in dezelfde situaties. Alleen, ’s nachts in een park bijvoorbeeld.”

Maakt toch uit

„Ondanks de wettelijke gelijkheid en al onze goede bedoelingen en opvattingen maakt het in Nederland toch ontzettend veel uit of je als man of vrouw geboren bent. Geslacht speelt onbewust een enorme rol in je beroepskeuze, ambities en je verwachtingen van jezelf en van anderen.”

Meedoen aan het jongerenonderzoek kan via www.maarwatvindjij.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.