Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 24 mei 2016
Leestijd: 3 minuten

Jeroen maakt foto in ieder land ter wereld

Jeroen Swolfs heeft het bijna voor elkaar: alle landen op aarde op de gevoelige plaat vastleggen voor zijn levenswerk Streets of the World.

„Kom, dan wandelen we even door de straten van alle hoofdsteden ter wereld.” Jeroen Swolfs (41), een geboren Hagenees, wandelt met Metro door de Nieuwe Kerk in zijn huidige woonplaats Amsterdam. Aan de ene kant is de expositie van World Press Photo te zien, aan de andere kan zijn eigen werk. Of beter gezegd: monnikenwerk. Swolfs reist al zeven jaar de wereld over om elk land te fotograferen. Het liefst in de hoofdstad, met altijd mensen in beeld en altijd de horizon op exact dezelfde hoogte.

Streets of the World
Mogadishu, Somalië.

Hij heeft er nu 192 – door visumproblemen nog zes te gaan – en dan is Streets of the World voltooid. De zes zijn Libië, Jemen, Eritrea, Equatoriaal Guinea, Pakistan en Gabon. „Ik had het in vijf jaar willen doen”, geeft hij toe. Lachend: „Het was best een klus.” In de Nieuwe Kerk aan de Dam kun je alle foto’s op je gemakje zittend bekijken, maar je kunt ook in een zogeheten rondhorizon gaan staan. Daar zie je vier enorme projecties en trekken alle hoofdsteden van onze aardbol in 8 seconden per foto voorbij. Zo bevindt Metro zich in 32 seconden in Polen, Zuid-Sudan, Liechtenstein en Kiribati, een eilandje in de Pacific.

Alles terugbetalen

Drie jaar voor zijn eerste straatfoto, bedacht hij zijn opmerkelijke plan al. Swolfs: „Het duurde lang voor ik de financiering rond had. Uiteindelijk vond ik een investeerder, een kunstliefhebber. Nee hoor, het was geen gift maar een lening. Ik moet alles netjes terugbetalen.”

Streets of the World ontstond door Swolfs drang naar avontuur. „Bovendien vind ik het belangrijk verbondenheid en hoop in beeld te brengen. We leven in een tijd van negativiteit en tegenstellingen en natuurlijk zag ik enorme verschillen in welvaart. Maar toch, in elk land vind je basisthema’s als doorzettingsvermogen, liefde, saamhorigheid en vriendschap. Je kunt je laten intimideren door terroristische organisaties, maar ook een nieuw strand in een kapot geschoten stad in Somalië, waar iedereen weer samenkomt, in beeld brengen. Ik wil een positiever beeld van de wereld dan dat wat we kennen uit de media.”

Streets of the World
Kabul, Afghanistan.

Problemen kwam hij in die zeven jaar genoeg tegen, maar dat weerhield hem nooit. Bij de start in Egypte belandde hij direct voor een blindedarmoperatie in het ziekenhuis, het eerdergenoemde bezoek aan Somalië moest bewapend. Of een vraagstuk als ‘zijn Tibet en Taiwan wel landen’? Swolfs: „Ik vind van wel, maar de Chinezen zijn het daar natuurlijk niet mee eens.”

De wereld in

Zo werd het een megaproject, dat van de fotograaf voorlopig niet hoeft te eindigen. „Ik vertel er graag over, dus ik hoop dat deze tentoonstelling in Amsterdam straks op heel veel plekken in de wereld te zien is. Ik geloof dat ik met Streets of the World nog wel even bezig ben.”

Een documentaire over Jeroen Swolfs, Explorer: Streets of the World, is zaterdag 28 mei om 18.00 uur op National Geographic te zien. Volgend voorjaar verschijnt een boek.

Streets of the World
Karthoum, Sudan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.