Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 17 mrt 2016
Leestijd: 1 minuut

Porsche rijden kan zo verslavend zijn als chocolade

In een Porsche rondscheuren is niet voor ons allemaal weggelegd, maar eenmaal achter het stuur van de flitsende bolide ligt verslaving op de loer. Pas op! In een Porsche rijden kan net zo verslavend zijn als chocolade, seks, koffie en seks.

Genot van rijden

Naar het effect van een Porsche besturen is neurowetenschappelijk onderzoek verricht door bureau Neurensics. Resultaten van het onderzoek laten zien dat het rijden in een Porsche dezelfde hersenactiviteiten activeert als genoemde verslavende middelen. Onze hersenen verwachten dezelfde mate van genot van rijden in een Porsche als van andere verslavende dingen.

Prof. Dr. Victor Lamme, verbonden aan de UvA in Amsterdam, voerde het onderzoek uit. Hij noemt deze bijzonder: „Er is niet gekeken naar gedrag, maar naar de hersenactiviteit in relatie tot de vraag of Porsche rijden in potentie verslavend is.”

Porsche verslavend
Beeld van het onderzoek onder Porscherijders.

21 Porscherijders kregen in een fMRI-scanner filmpjes te zien van verschillende auto’s. Ter vergelijking kregen zij ook beelden te zien van verslavende stimuli als seks, chocolade, koffie en alcohol. Uit metingen in een belangrijk genotsgebied in ons brein bleek dat bij alle filmpjes hetzelfde positieve gevoel wordt opgewekt.

Potentieel verslaafd

Porsche rijden activeert verslavende kenmerken meer dan andere automerken, zo laat het onderzoek zien. Prof. Dr. Lamme zet het resultaat van zijn onderzoek niet neer al vaststaand feit: „Je kan potentieel verslaafd raken aan het rijden in een Porsche.”

In een korte film worden de uitkomsten van het onderzoek met commentaar van Victor Lamme toegelicht:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.