PEKING (ANP) - Het aantal doden van de aardbeving in de provincie Gansu in het noordwesten van China is opgelopen tot zeker 75. 14 mensen worden vermist en 400 personen zijn gewond geraakt. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua maandag. Eerder waren zeker 47 doden gemeld. Vele huizen in het getroffen gebied zijn ingestort.

De aardbeving trof maandag rond kwart voor 2 (Nederlandse tijd) een afgelegen bergachtig deel van de districten Minxian en Zhangxian, ongeveer 170 kilometer van de provinciehoofdstad Lanzhou. 13 plaatsen zouden ernstige schade hebben opgelopen door overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van de beving. In sommige plaatsen is volgens lokale media 80 procent van de huizen ingestort.

De beving duurde volgens getuigen ongeveer een minuut. Volgens de United States Geological Survey ging het om een beving met een kracht van 5.9 op de Schaal van Richter; Xinhua houdt het op een kracht van 6.6 op die schaal. Ongeveer anderhalf uur na de eerste beving volgde een nieuwe schok die volgens Xinhua een kracht van 5,6 op de Schaal van Richter had.

Gansu grenst aan de provincie Sichuan, waar in april door een aardbeving 164 mensen omkwamen en er meer dan 6700 gewond raakten.