Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 6 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Indiase vrouw loopt op bizarre wijze pensioen mis

Een 65-jarige vrouw uit India heeft enkele maanden geen pensioen gekregen. Hiervoor moet je in India namelijk een vingerafdruk zetten en een irisscan laten maken. Dit was voor de vrouw echter geen optie: ze is namelijk Lepra-patiënte, waardoor ze geen vingers heeft. Daarbij is ze ook nog eens blind.

Veel ophef

Ze kreeg in augustus een brief thuisgestuurd waarin stond dat ze binnen een week een ‘aadhaar-kaart’ moest hebben, deze kaart heb je nodig om gebruik te kunnen maken van sociale voorzieningen. Maar na een week kon ze wegens haar beperkingen de kaart niet laten zien. Haar uitkering werd dus stopgezet.

Dit leidde in India tot veel ophef. Uiteindelijk heeft een dokter zijn vingerafdruk gegeven. Ze heeft in totaal vier maanden pensioen, van omgerekend dertien euro, misgelopen. Het probleem komt vermoedelijk vaker voor in India, schrijft The New Indian Express.

Tegenstanders van de kaart vinden dat de overheid mensen niet mag dwingen vingerafdrukken en een irisscan af te geven. Ze noemen het de grootste biometrische database ter wereld.

Wat is Lepra?

„Lepra is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de leprabacterie en wordt overgebracht door hoesten of niezen. De leprabacterie tast de zenuwen aan, met als gevolg dat er verlammingen kunnen ontstaan en handen en voeten gevoelloos raken. Hierdoor kan iemand niet meer voelen of hij of zij zich verbrandt of wondjes oploopt. Grote wonden, infecties, blindheid en ernstige verminkingen zoals klauwhanden of stompvoeten zijn het gevolg”, schrijft de Leprastichting op haar website.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.