Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Amerikaan hing miljoenenfoto in Airbnb-kamer

Op de vlooienmarkt voor een prikkie een aankoop doen, om er later achter te komen dat het miljoenen waard is. Dat is exact wat een Amerikaanse advocaat is overkomen. Hij kwam erachter dat op zijn op de vlooienmarkt gekochte foto Billy the Kid staat afgebeeld.

Aankoop op vlooienmarkt

Frank Abrams kocht de foto in 2011 voor 10 dollar op een vlooienmarkt in het Amerikaanse Asheville. Vervolgens zette hij het in een kamer die hij verhuurde via AirBnb. Nu blijkt de afbeelding heel veel geld waard te zijn.

Abrams raadpleegde professor Robert Stahl nadat hij naar een tv-programma had gekeken waar de ontdekking van een andere, tot toen enige authentieke, foto van Billy the Kid werd besproken. Al snel werd duidelijk dat op de foto in ieder geval Patrick Floyd Garrett stond afgebeeld, de moordenaar van Billy the Kid. Of de revolverheld zelf ook op de afbeelding stond, vergde echter meer onderzoek.

In de daaropvolgende maanden bevestigden experts de authenticiteit van de foto. Bovendien werd met behulp van gezichtsherkenningssoftware vastgesteld dat op de foto hoogstwaarschijnlijk ook Billy the Kid staat afgebeeld. Daarmee werd de foto extra bijzonder. De waarde van de foto wordt dan ook op zeker 5 miljoen dollar geschat.

Wie was Billy the Kid?

Billy the Kid werd in 1859 geboren onder de naam William Henry McCarty. Na het overlijden van zijn moeder vertrok Billy’s pleegvader naar Arizona. Billy bleef achter met zijn broer en probeerde als tiener geld te verdienen als ober en bordenwasser. Daarna groeide hij uit tot een van de bekendste revolverhelden uit het Wilde Westen.

Billy the Kid doodde meerdere mensen en werd na de moord op sheriff William Brandy opgepakt en veroordeeld tot de dood. Op 28 april 1881 ontsnapte hij uit de gevangenis, waarbij hij zijn twee bewakers om het leven bracht. Daarna werd Billy vogelvrij verklaard: zijn oude vriend Pat Garrett doodde hem uiteindelijk. Garrett en Billy the Kid waren vrienden tot Garrett sheriff werd in Lincoln County.

Billy the Kid en moordenaar

Het bijzondere aan de foto van Adams is dus dat zowel Billy the Kid als zijn latere moordenaar Pat Garrett op de foto te zien zijn. De foto hing jarenlang in een kamer die Adams verhuurde via Airbnb: „Als ik had geweten dat het een van de beroemdste foto’s in de geschiedenis was, had ik wel meer voor de kamer gevraagd”, verklaarde hij lachend tegenover BBC.

Posted by Frank Abrams on Friday, February 10, 2017

De foto is volgens experts miljoenen waard, maar Adams heeft geen haast om het te verkopen: „Ik ben geïnteresseerd in de geschiedenis ervan”, stelt hij.

De enige andere foto van de beruchte Billy the Kid werd in 2011 voor 2,3 miljoen dollar geveild in Denver. Die foto was in 2010 voor slechts 2 dollar door iemand gekocht in een antiekwinkeltje in Fresno.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.