Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 17 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Islamitische Staat verliest hoofdstad

De Syrische stad Raqqa is sinds dinsdagmiddag volledig in handen van de Syrian Democratic Forces (SDF). Na een strijd van vele maanden is de zelfbenoemde ‘Hoofdstad van het Kalifaat’ niet meer in handen van Islamitische Staat. De invasiemacht bestaat uit door de Amerikanen gesteunde Koerdische en Arabische eenheden. Op Live UA Map bevestigen meerdere bronnen dat Islamitische Staat haar hoofdstad kwijt is.

Het artikel gaat onder de tweet en de infographic verder. 

Verloop van de Slag om Raqqa ©ANP

De jihadistische organisatie is nog niet uit Raqqa verdreven. De SDF waarschuwt voor zelfmoordaanslagen door achtergebleven IS-strijders en ontploffingen van mijnen die overal in de pas veroverde stad zouden liggen. Bij de maandenlange gevechten zijn zeker 3250 doden gevallen waarvan 1130 burgers, dit meldt Persbureau AFP. Islamitische Staat riep haar leden op om zich tot het einde te blijven verzetten. Ook gebruikten zij de lokale bevolking als menselijk schild.

Het artikel gaat onder de tweet verder. 

Het einde van Islamitische Staat?

Het Kalifaat dat in 2014 werd gesticht in Syrië en Irak verliest in rap tempo terrein. In juni verloor IS de slag om de miljoenenstad Mosul, ook het laatste bolwerk van IS Deir Ez Zor, een stad van 200.000 inwoners in het oosten van Syrië, komt langzaam maar zeker in handen van de troepen van president Assad.

De terreurorganisatie heeft nu alleen nog controle over de zeer dunbevolkte woestijngebieden in het oosten van Syrië en westen van Irak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.