Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 24 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Rel om knielen bij Amerikaans volkslied duurt voort

Trump is woest op spelers die weigeren te gaan staan wanneer het Amerikaanse volkslied wordt afgespeeld bij een sportwedstrijd. In een woeste toespraak meldt de president dat hij vindt dat ‘dat soort spelers direct ontslagen moeten worden’ en noemt hij diegene die niet knielt een ‘son of a bitch.’

De discussie omtrent het ‘staan’ bij het volkslied ontstond vorig jaar, toen NFL-speler Colin Kaepernick niet stond voor de Amerikaanse vlag, omdat die volgens hem een land representeerde waarin zwarten worden onderdrukt. In plaats daarvan knielde hij.

Steun

Het knielen zorgde ervoor dat Kaepernick dit jaar niet mocht meesporten bij het American Football. Hoewel niet openlijk toegegeven, lijkt het erop dat de clubeigenaren van NFL – waarvan bekend is dat zij Trump steunen met miljoenen dollars an donaties – geen zin hadden in verdere controverse. Kaepernick is volgens de statistieken namelijk beter dan enkele andere spelers die wel mogen meespelen.

Echter is Kaepernick lang niet de enige die de president van Amerika nu woedend maakt: diverse spelers steunen het ‘niet staan’ en knielden de afgelopen weken tijdens het moment van het volkslied.

https://twitter.com/JMKTV/status/911947332765102081

Ook zanger Stevie Wonder knielde zondag tijdens een concert, om zonder al te veel woorden zijn steun te betuigen aan het initiatief van de sporters.

Stevie Wonder: I'm taking a knee for America

"Tonight, I'm taking a knee for America." – Stevie WonderWatch the moment the music legend took a knee and brought Central Park to its feet. (To see more from MSNBC's coverage of #GCFest, visit MSNBC.com/globalcitizen)

Posted by NBC News on Sunday, September 24, 2017

En zelfs de eerder genoemde NFL-bazen die Kaepernick niet meer wilden, vinden dat Trump met zijn woorden in de speech te ver is gegaan. Zij kwamen naar buiten met een statement, waarin onder andere stond dat de uitspraken van Trump ‘verdeeldheid zaaien’ en dat hij een ‘gebrek aan respect’ toont.

‘Saaie sport’

Trump maakt het niets uit. In een tweet veroordeelt hij het statement van NFL Hij veroordeelde dat statement weer op Twitter en zei daarnaast ook nog eens dat American Football maar een saaie sport is.

Daarnaast lastte hij het bezoek van de basketbalkampioensploeg aan het Witte Huis af, omdat de beste speler van Golden State Warriors, Stephen Curry, aangaf te twijfelen of hij wel wilde komen. Trump vond dat als Curry twijfelde, het feest voor iedereen niet door hoefde te gaan.

De grootste speler van dit moment, LeBron James, noemde Trump na dit incident een ‘nul’ en de coach van Golden State Warriors, Steve Kerr, is woest over het afbreken van het bezoek. ,,In normale tijden zouden we de politiek links kunnen laten liggen en gewoon een mooie tijd hebben. Maar dit zijn geen normale tijden. Dit zijn de meest verdeelde tijden sinds Vietnam, en toen was ik nog kind", aldus Kerr in The New York Times.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.