Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Eiland op werelderfgoedlijst is alleen voor mannen

Japan mag een nieuwe plek toevoegen aan de lijst met locaties die een plekje hebben verdiend op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het gaat om het eiland Okinoshima; een eiland waar vrouwen ten strengste verboden zijn. Al in 2009 werd het eiland genomineerd voor een plek op de lijst, zondag was het eindelijk echt zover.

Eiland alleen voor mannen

Het eiland van 97 hectare is de thuisbasis van het Okitsu-heiligdom, dat in de 17de eeuw werd gebouwd om te kunnen bidden voor de veiligheid van zeelieden. De meest controversiële regel: je moet man zijn om het eiland op te mogen.

Mannen mogen pas het eiland op als ze zich hebben ontdaan van hun kleding en een rituele reiniging hebben ondergaan. Foto: epa.

Je mag bovendien niet zomaar het eiland betreden. Mannen die het eiland opgaan, moeten ze zich ontdoen van al hun kleding en een reinigingritueel ondergaan. Als ze het eiland weer verlaten, mogen ze geen souvenirs meenemen of ook maar iets uit de doeken doen van wat ze op het eiland hebben gezien.

Voor het heiligdom op het eiland werd gebouwd, werd het eiland al gebruikt voor rituelen. Op het eiland zouden duizenden artefacten te vinden zijn die als giften mee zijn genomen naar het eiland. Volgens Japan Times liggen er onder meer gouden ringen van het Koreaans Schiereiland.

Het Okitsu-heiligdom werd in de 17de eeuw gebouwd. Foto: epa.

Een dag in het jaar bereikbaar

En kun je makkelijk een bezoek brengen aan het bijzondere eiland? Nee, niet bepaald! Tegenwoordig mogen bezoekers nog maar op een dag in het jaar het eiland op, namelijk op 27 mei. Op die dag gelden nog altijd de aloude regels. Het maximum aantal bezoekers is dan bovendien 200.

Lokale bewoners zijn wel bezorgd dat de plek op de werelderfgoedlijst tot een stroom aan toeristen leidt. Het is echter niet de bedoeling dat het eiland wordt opengesteld voor publiek, waardoor het gewoon een ‘heilige plek’ zal blijven.

De rituele reiniging, alvorens de mannen het eiland betreden. Foto: epa.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.