Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

17 jaar en nu al CEO van drie techbedrijven

Jordan Casey doet waar velen van ons van dromen. De 17-jarige Ier is namelijk de trotse baas van drie goedlopende techbedrijven. Hoe hij dit op zulke jonge leeftijd voor elkaar heeft gekregen? Metro vroeg het hem.

Wat bereikt?

Laten we eerst op een rijtje zetten wat de jonge ondernemer tot nu toe heeft bereikt. Op 9-jarige leeftijd begon Casey met programmeren. Op zijn twaalfde, wanneer de meeste kinderen tv-kijken en buitenspelen, ontwikkelde hij de game ‘Alien Balls vs. Humans’. Dit spel was binnen drie dagen een bestseller op iTunes. Op diezelfde leeftijd begon hij een ‘start-up’.

Met dit bedrijf heeft hij een applicatie ontwikkeld: Tech Ware, waarmee leraren informatie online kunnen bewaren in een ‘cloud’. Ook houdt Casey zich bezig met het project ‘Kids Code’, een virtuele wereld waarin kinderen op spelende wijze leren programmeren. Dankzij al deze technische successen is hij inmiddels ambassadeur van Bizworld, een programma dat ondernemerschap onder kinderen motiveert.

Op onderzoek uit

Wij zijn erg benieuwd hoe hij dit voor elkaar heeft gekregen. Casey: ,,Ik had op erg jonge leeftijd al interesse in videogames en computers. Ik begon er boeken over te lezen en websites en YouTube-video’s te bekijken over het ontwikkelen van apps. Zo is het begonnen.”
Casey zag deze bezigheden als een hobby, niet als zijn werk. Maar toen hij zijn eerste game op de markt bracht – en deze zeer succesvol werd – realiseerde de jonge hond zich dat hij van zijn hobby zijn werk kon maken. Daarop ging hij verder op onderzoek uit.

,,Ik moest mijn werk combineren met school, mijn ouders overtuigen en investeerders vinden voor mijn bedrijf. Vooral dit laatste was gezien mijn leeftijd en gebrek aan technische scholing geen gemakkelijke opgave." Dankzij sociale media leerde hij het online gedrag van mensen echter te doorzien en zo wist hij de aandacht van investeerders te trekken. ,,Vooral Facebook hielp me de behoeften van mensen te begrijpen en daarop te reageren", legt Casey uit.

Normaal leven

Zijn bedrijven kwamen dus niet zomaar van de grond. Daarnaast heeft Casey op hele jonge leeftijd te maken met hoge werkdruk. ,,Ik moet hard werken om obstakels te overkomen, de kritiek die ik krijg zien te verwerken en bepaalde restricties zien te omzeilen." Toch is de Ier erg gemotiveerd: ,,Ik maak heel graag producten waar mensen plezier van hebben." En gelukkig staat de tiener er niet alleen voor. Zijn ouders staan aan het hoofd van zijn ondernemingen en helpen hem met de financiën.

Wij zijn benieuwd hoe een dag van een 17-jarige CEO van drie bedrijven eruit ziet. ,,Erg normaal", zegt Casey. ,,Ik ga net als elk ander kind van mijn leeftijd naar school, sport in mijn vrije tijd en ga uit met vrienden. Alleen ben ik daarnaast ook nog druk met mijn bedrijven."

En ondanks zijn succes op jonge leeftijd, wil Casey graag studeren. ,,Er valt nog zoveel te leren. Ik wil graag een studie doen die gerelateerd is aan mijn bedrijven zodat ik beter wegwijs kan worden in de wereld van technologie."

Gebruik het internet

Casey liet al doorschemeren dat mensen die in zijn voetsporen willen treden er goed aan doen veel te lezen en video’s te bekijken over technologie. Maar kunnen we nog meer doen? ,,Mensen met onderscheidende ideeën moeten gebruik maken van het internet", zegt Casey.

,,Vindt zoveel mogelijk uit over je doelgroep en mensen die op zoek zijn naar iets nieuws. Om je idee vervolgens uit te voeren zal je veel obstakels tegenkomen, maar als het goed genoeg is ook mensen die bereid zijn je te helpen", besluit hij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.