Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 31 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Coalitie gebruikt wrede brandbommen in slag om Mosul

Bij de slag om Mosul zijn witte fosforbommen ingezet. Het gaat om brandbommen die min of meer hetzelfde werken als napalm. De bommen worden ingezet in een regio waar veel inwoners op de vlucht zijn, en de kans is volgens Amnesty International groot dat zij te maken krijgen met de bommen.

Ontdekt door fotograaf

Het is niet duidelijk door wie en hoe vaak de bommen worden ingezet. De ontdekking werd gedaan op basis van een foto van The New York Times, waarop sporen zijn te zien van projectielen die zijn afgeschoten. Het zijn de typische rookpluimen van witte-fosfor-munitie die door de Verenigde Staten worden gemaakt. Het is dan ook aannemelijk dat een groep die door de Amerikanen wordt gesteund, de witte fosfor gebruikt.

De fotograaf vertelt dat hij heeft gezien dat de wapens die dag vaker werden gebruikt. Eén keer werd de artillerie vier keer binnen een kwartier ingezet. Het is nog niet helemaal duidelijk waar de witte fosfor voor werd gebruikt: witte fosfor dient soms ook om een rookgordijn op te trekken zodat troepen ongezien kunnen oprukken. Dan is het gebruik toegestaan, maar niet in de buurt van burgers. Dat is deze keer wel gebeurd, aldus Amnesty International.

Op randje van oorlogsmisdaad

Witte fosfor is een wreed wapen: het brandt heel diep in spieren en botten, maar het is goed mogelijk dat maar beperkte delen van het lichaam verbranden. Daardoor kan iemand toch in leven blijven. Als de wonden dan niet goed worden verzorgd, kunnen die ernstig ontstoken raken.

Dat gebeurde onder meer bij het 9-jarige Afghaanse meisje Razia, die ernstig verbrandde toen een wittefosforgranaat op haar huis belandde. Human Rights Watch schrijft hoe haar zuurstofmasker begon te smelten toen dokters dat op haar mond zetten. Toen de dokters het dode weefsel probeerden weg te schrapen, ontstonden er vlammen.

Het gebruik is niet verboden, maar de inzet van witte fosfor is volgens mensenrechtenorganisaties wel op het randje van een oorlogsmisdaad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.