Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 25 sep 2016
Leestijd: 1 minuut

Jordaanse schrijver vermoord na ‘anti-islam’ cartoon

De prominente Jordaanse schrijver Nahed Hattar is zondag doodgeschoten terwijl hij de rechtbank wilde binnenstappen. Daar zou een zaak tegen hem dienen omdat hij een anti-Islamcartoon op zijn Facebook had geplaatst. De politie heeft de mogelijke schutter gearresteerd.

God van IS

Hattar (56), die zelf christelijke achtergrond heeft, werd 13 augustus gearresteerd nadat hij de spotprent op zijn Facebook had gezet. Dat meldt Al Jazeera. Op de prent, onder de titel ‘De god van IS’, is te zien hoe een man met een baard in bed ligt, en God vraagt of hij hem wijn en nootjes wil brengen. Het is onduidelijk wie de cartoon heeft getekend.

Niet veel later haalde de schrijver de cartoon weer weg. Hij stelde dat de cartoon op geen enkele manier de goddelijkheid van God ter sprake stelt, maar wel de kijk van terroristen op God en de hemel aanvalt.

Drie kogels

Desondanks werd hij aangeklaagd voor het beledigen van de islam. Volgens de Jordaanse autoriteiten heeft Hattar de wet overtreden door de cartoon te delen. Ook kreeg Hattar veel bedreigingen en beledigingen via social media binnen.

Hattar benadrukte daarna nog eens dat hij geen moslims wilde aanvallen, maar dat de cartoon vooral bedoeld was om de gedachten van leden van IS en andere extremistische groeperingen bloot te leggen.

Zondag zou Hattar voor het eerst voor de rechter moeten verschijnen. Hij kreeg op weg naar de rechtbank drie kogels door zijn hoofd. Hij werd ter plekke aangehouden. Getuigen vertellen dat het gaat om een man met een baard, en dat hij gekleed ging in een dishdasha, een traditioneel islamitisch gewaad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.