Rens Oving
Rens Oving Nieuws 6 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Waarom experimenteert Noord-Korea met waterstofbom?

„Een gebeurtenis die de hele wereld zal verbazen en die de uiteindelijke overwinning van de revolutie dichterbij zal brengen”, jubelt het Noord-Koreaanse staatspersbureau over de waterstofbom die dinsdag werd getest.

Maar wat denken de Noord-Koreanen te bereiken met de claim dat zij op dinsdag een geslaagde proef met een waterstofbom uitvoerden? En is dat wel echt zo?

1 Wat is een waterstofbom eigenlijk?

Een waterstofbom is een geavanceerde kernbom die veel meer schade aan kan richten dan atoomwapens die uranium en plutonium gebruiken. Een waterstofbom kan vijfhonderd keer krachtiger zijn dan de bom die de Japanse stad Hiroshima verwoestte.

2 Heeft Noord-Korea een waterstofbom?

Experts betwijfelen de claims van Noord-Korea. Ook Sicco van der Meer, kernwapendeskundige van Clingendael, is sceptisch. „Ik heb echt mijn twijfels of het wel een waterstofbom was. Het is niet waarschijnlijk dat Noord-Korea technologisch al zover is dat het dit kan. Het komt ook erg snel na de eerste echte kernproeven die het land wist te doen.”

3 Hoe gevaarlijk zijn de kernwapens van Noord-Korea?

Het is duidelijk dat Noord-Korea in het verleden geslaagde kernproeven heeft gedaan. Maar volgens Van der Meer is het zeer de vraag wat het land daarmee kan. „We gaan ervan uit dat de Noord-Koreanen nu vooral bezig zijn met het kleiner maken van hun kernwapens. Je kunt wel een atoombom hebben, maar als deze zo groot is als een vrachtwagen dan krijg je die niet zo makkelijk bij de vijand. Ze moeten bijvoorbeeld op een raket geplaatst kunnen worden, daar zijn ze nog mee bezig.”

4 Wat zijn de gevolgen van dit experiment?

Vooral de relatie met China krijgt door de nieuwe kernproef een flinke tik. De Chinezen zijn al langer niet zo blij met hun communistische broeders in Noord-Korea, die hoe langer hoe meer hun eigen gang gaan. China spreekt nu van een ernstige schending van eerder gemaakte afspraken.

Daarnaast dreigen nieuwe economische sancties genomen te worden tegen het land dat nu al een van de armste ter wereld is. De VN-Veiligheidsraad komt woensdag in spoedzitting bij elkaar om hierover te praten.

5 Waarom doen de Noord-Koreanen dit dan?

Uiteindelijk heeft Noord-Korea niet veel meer te verliezen, denkt Van der Meer. „Noord-Korea heeft een bijzonder slechte relatie met de rest van de wereld. Ook de gevolgen van eventuele sancties zijn voor een land met nauwelijks buitenlandse handel te overzien.

Provoceren, angst zaaien en bluffen, dat is wat Noord-Korea al jarenlang doet. Het land wil laten zien dat het een machtig leger heeft. Naar de eigen bevolking toe, die bang wordt gemaakt met het vooruitzicht van een grote buitenlandse inval. En naar de rest van de wereld. De Noord-Koreaanse leiders zijn echt heel bang voor een invasie en hopen deze zo af te schrikken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.