Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 27 nov 2017
Leestijd: 4 minuten

‘We zouden nergens zijn zonder het mbo’

De 18-jarige Sil de Weerd vertegenwoordigt het mbo een jaar lang als Landelijk Ambassadeur.

Hij is nog zo hyper als wat als Metro hem treft, maar hij heeft een mooie job te pakken: Sil de Weerd, van het Clusius College in Alkmaar mag zich de Landelijk Ambassadeur mbo 2017 noemen. Op de Dag van het mbo werd De Weerd gekozen uit tien finalisten, die na 40.000 stemmen weer waren genomineerd uit 39 mbo-ambassadeurs; allemaal studenten die zich onderscheiden door opvallende prestaties, binnen of buiten het middelbaar beroepsonderwijs.

Uit z’n dak

In een volgepakt Orpheustheater in Apeldoorn ging De Weerd behoorlijk uit zijn dak. De Alkmaarder studeert in zijn woonplaats Voeding en Voorlichting, gericht op de levensmiddelenindustrie. De Weerd leert er hoe hij zijn kennis over voeding overbrengt op verschillende doelgroepen. „Op oud, jong, kwetsbaar, noem maar op. Dat is mijn passie.” Die passie en zijn presentaties over voeding op zowel basis- als middelbare scholen, zorgden ervoor dat zijn mentor en een leraar De Weerd nomineerden voor het mbo-ambassadeurschap van zijn opleiding.

Honderd keer oefenen

Hij ging ervoor, maar: „Niemand was echt zenuwachtig vandaag, behalve ik. Ik was de hele dag misselijk en heb honderd keer mijn speech geoefend. Maar dat was blijkbaar ergens goed voor, haha.”

Voeding of niet, voor de jury moest de Noord-Hollander een vraag over de robotisering van de samenleving beantwoorden. Hij redde zich er met ‘robotisering is okay, maar de praktijk blijft altijd belangrijk’ prima uit.

Naast de passie voor zijn vak, kan de nieuwe ambassadeur nu zijn passie voor het mbo een jaar lang uitdragen op landelijk niveau. En dat terwijl hij naast studeren (volgende week begint een stage) ook een fanatiek powerlifter is en een bijbaantje als kwaliteitscontroleur bij een kiemkwekerij heeft. „Natuurlijk heb ik ook een persoonlijke missie dit jaar. Ik wil dat iemand die ergens goed in is, in het mbo de kans krijgt zich in zijn vak én zichzelf te ontwikkelen.” De Weerd mag als landelijk ambassadeur onder meer aan politici in Den Haag zijn mening over het mbo geven. „Het zal een zwaar jaartje worden, maar alle kansen grijp ik aan. Wat het voor sporten of mijn bijbaantje betekent weet ik nog niet, maar ik zal me 100 procent inzetten voor het mbo. Het wordt strak plannen.”

Meer waardering

De Weerd gaat op pad namens een half miljoen studenten. Studenten die wat de ambassadeur betreft wel wat meer waardering mogen krijgen en in de belangstelling mogen staan. Over het mbo verschijnen de laatste tijd regelmatig krantenkoppen als ‘bedrijven moeten meer samenwerken met het mbo’ en ‘Mbo’ers zien kansen op werk slinken door innovatie’, maar op deze Dag van het mbo zijn de pijlen juist op de kracht van dat onderwijs gericht. De Weerd: „Op het mbo leer je niet alleen over je vak, maar je leert echt je skills toe te passen, vooral tijdens stages. Bovendien ontwikkel je je als persoon en leer je hoe je met andere mensen omgaat.”

Iemand moet het doen

Over de vraag ‘waar zouden we zijn zonder het mbo?’, hoeft De Weerd als goede ambassadeur niet na te denken: „Nergens. Iedereen kan wel roepen wat er allemaal gedaan moet worden, maar er zullen toch ook mensen moeten zijn die dat dan daadwerkelijk doen. Ik ga vol voor al die mensen. Het mbo is nu eenmaal een grote factor voor een goed werkende samenleving.”

‘We zouden nergens zijn zonder het mbo’
Vlnr: Vertegenwoordiger van Alflen Almere, Sil de Weerd, minister Van Engelshoven en Joany Rigters van de gemeente Amsterdam.

Meer prijzen

Op de Dag van het mbo werd nog een dame en een bedrijf tot mbo-ambassadeur uitgeroepen:

Beste leerbedrijf

Het beste leerbedrijf 2017 is Alfen uit Almere. Alflen zet zich al tachtig jaar met grote passie in voor de ontwikkeling en innovatiekracht van de energiewereld. Tientallen mbo-studenten vormden een belangrijke schakel in dit proces. Alfen heeft een eigen bedrijfsschool waar studenten capaciteiten verder ontwikkelen en ambities kunnen waarmaken.

Beste praktijkopleider

De beste praktijkopleider 2017 is Joany Rigters van de gemeente Amsterdam. Zij vertegenwoordigt het Jong Talententeam van de afdeling Inkomensvoorziening. Samen met haar collega-praktijkopleiders geeft zij mbo-studenten binnen de afdeling een kans om zich te ontwikkelen als projectleider.

Had de minister maar…

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakte – nog maar pas aan haar nieuwe hoge functie begonnen – de Landelijke Ambassadeur mbo 2017 bekend. „De ambassadeur moet vooral gaan genieten”, zegt Van Engelshoven. „Het ambassadeurschap uitdragen en anderen inspireren. Ik hoop vooral dat Sil de Weerd heel goed wordt in zijn vak, want vakmanschap vind ik prachtig. In alle facetten van de samenleving kom je vakmensen tegen.” Wat dat betreft bewandelde de minister met tal van bestuurs- en politieke functies een andere weg. „Mijn vader zei me altijd: Ingrid, ga toch eens een vak leren. Daar heb je veel meer aan. Hij leeft niet meer, maar volgens mij had hij het fijn gevonden als ik écht iets had gekund, haha.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.