Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 22 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

PvdA wint in Leeuwarden ondanks licht verlies

Door de geplande gemeentelijke herindeling die op 1 januari 2018 moet plaatsvinden waren er vandaag in veertien gemeentes gemeenteraadsverkiezingen. Dit zijn vooral gemeentes in Friesland en Groningen – waaronder Leeuwarden – en de Gelderse gemeenten Rijnwaarden en Zevenaar. De opkomst was ongeveer 40 procent.

Waadhoeke en Sudwest Fryslan naar het CDA; Leeuwarden naar PvdA

Friesland

In Leeuwarden, waar over dik een maand ook een deel van Littenseradiel en Leeuwarderadeel onder vallen, won de PvdA onder aanvoering van oud Tweede Kamerlid Lutz Jacobi. Het is een verlies van 1 zetel ten opzichte van 2014 maar een flinke opsteker na de desastreus verlopen verkiezingen voor de Tweede Kamer eerder dit jaar. De uitslag werd onder luid gejuich ontvangen.

De gemeentes het Bildt, Franekeradeel, Menameradiel en een deel van Littenseradiel per januari 2018 de nieuwe gemeente Waadhoeke (Wadhoek). Hier won het CDA. Hoewel de stemmen in Sudwest Fryslan nog niet allemaal geteld zijn, lijkt ook in deze gemeente het CDA de grootste te worden.

Groningen en Gelderland

In de nieuwe Groninger gemeente Westerwolde was de in beide gevallen de Gemeente Belangen-partij de grootste, de PvdA werd in deze gemeenten de tweede partij. De PvdA won in de nieuwe gemeente Midden-Groningen, hier werd Gemeente Belangen nipt tweede. Opmerkelijk hier is dat de sociaal democraten in de Groninger gemeenten meer stemmen binnensleepten dan in 2014.

In de nieuwe gemeente fusiegemeente Zevenaar, bestaande uit Zevenaar en Rijnwaarden won een lokale partij. De partij Lokaal Belang won met overmacht van ruim 38% van de stemmen. Het CDA werd tweede en was de best scorende landelijke partij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.