Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 13 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Caribische politicus wil onze militairen doden

In Nederland is er woest gereageerd op uitspraken van de Caribische politicus Clyde van Putten. De partijleider van de PLP (ProgressievePartij voor de Arbeid) op het Nederlandse eiland Sint Eustatius heeft zeer dreigende taal gesproken tegen Den Haag.

In de straten van Sint Eustatius

„Als je de militairen stuurt, zullen we ze vermoorden en we zullen ze verbranden in de straten van Sint Eustatius", zo speechte Van Putten onlangs. In zijn betoog zegt hij dit al kenbaar hebben gemaakt aan de demissionair minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk.

Hoewel Van Putten niet specificeert of het enkel gaat om militairen die de boel bestuurlijk over willen nemen of dat ook de uitgezonden soldaten die zijn gekomen om het land te helpen opbouwen na de verwoestende orkaan Irma gevaar lopen, mag het duidelijk zijn dat deze uitspraken veel te ver gaan.

‘Helemaal gek geworden’

Plasterk heeft inmiddels dan ook te kennen gegeven aangifte te gaan doen tegen Van Putten. „Die is helemaal gek geworden, er wordt aangifte gedaan. Deze uitspraken zijn volstrekt onacceptabel."

Van Putten staat bekend als een politicus die weinig met Nederland op heeft. Hij wil meer autonomie voor Sint Eustatius en ziet inmenging vanuit Den Haag als ‘kolonialisme van Nederland’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.