Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 okt 2017
Leestijd: 4 minuten

Fascinerend kijkje in de toekomst van Defensie

Tussen museumstukken als tanks, helikopters en vliegtuigen komt op 13, 14 en 15 oktober in het Nationaal Militair Museum (NMM) de toekomst tot leven. Wargames, een waterstofauto en een exoskelet dat het dragen van een zware rugzak verlicht zijn slechts enkele voorbeelden waarmee bezoekers de allerlaatste ontwikkelingen op het gebied van militaire techniek krijgen voorgeschoteld tijdens ‘Science for Humanity’.

Daarbij blijft het niet bij kijken. Bezoekers steken tijdens workshops zelf de handen uit de mouwen door bijvoorbeeld aan de hand van de allernieuwste technologieën een marineschip te ontwerpen. Ook zijn er verschillende interessante TechtTalks waarin partijen vertellen over hun toekomstplannen.

Loopgraven

Conservator Alfred Staarman van het NMM vindt het prachtig dat zijn museum even in het teken staat van wat de toekomst gaat bieden. „Normaal gesproken blikken we hier terug op de ontwikkelingen uit het verleden. Als ik met bezoekers langs een tank loop, leg ik uit dat dat ook het resultaat was van innovatie. Dan zeggen ze vaak: maar het is toch heel oud materiaal? Nu wel, maar toen moest er iets bedacht worden waarmee over loopgraven gereden kon worden. Innovatie dus. Daarom vind ik het tof dat we in ons museum tijdens ‘Science for Humanity’ ook de ontwikkelingen van de toekomst in huis halen.”

Hij verheugt zich het meest op een elektrisch vliegtuig dat tentoongesteld wordt. „Moet je je voorstellen dat we kunnen vliegen op zonne-energie. Dan zijn we echt een grote stap verder.”

Belangrijker

Om al het nieuwe materieel bij Defensie te ontwerpen en te onderhouden zijn mensenhanden en hersenen nodig. Waar voorheen het beeld bestond dat je bij Defensie alleen maar met een geweer in je hand het veld in moest, daar loopt nu de technologie voorop. „Vroeger stond alles in dienst van die man of vrouw met het geweer”, aldus luitenant ter zee Erik Noordam. „Nu komt het geregeld voor dat zij tijdens een inlichtingenoperatie ondersteunend moeten zijn. Het gaat om het teamgevoel waarbij de vooruitsnellende technologie een steeds belangrijkere rol speelt. Vroeger was een pantservoertuig een stuk staal op rupsbanden met bovenop een geweer. Nu is het een technisch hoogstandje.”

Vandaar dat een dag voorafgaand aan ‘Science for Humanity’ in het NMM de Defensie Job Experience (meld je hier aan) wordt georganiseerd. Tijdens deze middag op vrijdag 13 oktober kunnen studenten en geïnteresseerden die werkzaam zijn in de techniek of ICT alles ontdekken over uitdagende banen bij als burgermedewerker of militair bij Defensie. Daarnaast zien ze wat de mogelijkheden zijn om een bijdrage aan de organisatie te leveren in de rol van reservist of werkstudent.

Foto: Anne Reitsma

„Naast 40.000 militairen werken er ruim 15.000 burgermedewerkers bij Defensie”, zegt Bastiaan Knip, verantwoordelijk voor recruitment bij de Defensie Materieel Organisatie. „We hebben er op dit moment maar liefst 800 nodig. De functies lopen heel erg uiteen op het gebied van bijvoorbeeld ICT, elektronica, logistiek en projectmanagement.”

In het NMM hoeven de bezoekers niet alleen te luisteren naar wat Defensie te bieden heeft. Knip: „Sterker nog, ze kruipen juist in de rol van een reporter. In die hoedanigheid vragen ze mensen van Defensie en haar partners uit het onderwijs en bedrijfsleven die hun innovatie pitchen het hemd van het lijf. Daarna kunnen ze hun gescoorde primeurs via Instagram en Facebook delen. In combinatie met workshops, interactieve spellen en challenges kunnen ze zien wat voor Hi-Tech-carrières er bij Defensie mogelijk zijn.”

Maatschappelijke bijdrage

Knips collega Noordam merkt in zijn rol van programmanager bij het Defensity College dat jongeren steeds vaker geïnteresseerd zijn in een technische (bij)baan bij Defensie. „Studenten zien meer en meer het belang van veiligheid in en welke maatschappelijke bijdrage zij daaraan kunnen leveren. Bovendien krijgen ze de kans om onderdeel deel uit te maken van unieke projecten die ze alleen bij Defensie vinden.”

Dergelijke zaken komen ook terug in het Nationaal Militair Museum, waar een onderdeel als cybercrime uiteraard wel lastig tentoon te stellen is. „Gelukkig komen er mensen die er heel goed over kunnen vertellen”, zegt conservator Staarman. „Het is interessant om te zien hoe dat dergelijke ontwikkelingen steeds minder zichtbaar zijn. Terwijl er aan de andere kant juist weinig is veranderd. Zo sprak ik laatst iemand die tijdens de Koude Oorlog spionnen had opgeleid. Het afluisteren en mensen op het verkeerde been zetten met desinformatie doet men nu nog steeds, alleen is de techniek erachter veranderd. Prachtig om de bezoekers van ons museum te kunnen laten beleven wat technologische ontwikkelingen betekenen voor de wereld om ons heen.”

https://www.youtube.com/watch?v=B9FtN75VHs8

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.