Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 okt 2017
Leestijd: 5 minuten

Dit moet je weten op donderdagochtend 5 oktober

Wat moet je weten op deze donderdagochtend 5 oktober? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Trump bezoekt slachtoffers schietpartij

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag de overlevenden van de bloedige schietpartij in Las Vegas uitgenodigd in het Witte Huis. Bij zijn bezoek aan het University Medical Center prees Trump de moed van slachtoffers die ondanks hun eigen verwondingen toch eerst anderen hielpen. De artsen en het verplegend personeel zette hij in het zonnetje wegens hun „ongelooflijke werk”.

Trump sprak ook met mensen van de eerstehulpdiensten en de politie, die hij inspirerende voorbeelden voor het land noemde. Hij bedankte hen voor hun inzet na de slachting die zondagavond vanuit een hotelkamer werd aangericht door Stephen Paddock. De 64-jarige gepensioneerde accountant en vastgoedhandelaar schoot met automatische geweren 58 festivalgangers dood en verwondde er meer dan vijfhonderd. Na zijn daad pleegde hij zelfmoord.

Trump hield woensdag een korte toespraak op het hoofdbureau van de politie in Las Vegas. Hij prees de plaatselijke bevolking en die van Nevada voor het „ongelooflijke karakter dat is getoond, de moed en de vastberadenheid”. Op de vraag over betere controle op wapenbezit en -verkoop ging hij niet in. „Daar gaan we vandaag niet over praten.”

Steekpartij in Deventer zorgt voor dode

In Deventer is vannacht een dode gevallen door een mes. Tijdens een opstootje werd een persoon neergestoken, meldt De Stentor. Het slachtoffer overleed te plekke.

De politie heeft nog geen identiteit van het slachtoffer vastgesteld. Ook wil de politie nog niet laten weten of het gaat om een man of een vrouw. Zodra de identiteit bekend is wordt eerst de familie op de hoogte gebracht. Daarna brengt de politie deze gegevens pas naar buiten.

Ook is het nog onduidelijk hoeveel mensen er bij de vechtpartij waren betrokken, die woensdag- op donderdagnacht rond half een plaatsvond. Het zijn getuigen die melden dat er een opstootje aan de steekpartij vooraf ging, laat politiewoordvoerder Ruud Visser aan De Stentor weten.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Basisschooldocenten gooien scholen dicht

De meeste van de 6500 basisscholen in Nederland gooien de deuren donderdag naar verwachting dicht. De meesters en juffen leggen het werk neer uit protest tegen de lage salarissen en hoge werkdruk in het basisonderwijs. Tienduizenden basisschoolleraren bezoeken in de middag een protestmanifestatie in het Zuiderpark in Den Haag, voorzien actievoerende lerarenorganisaties.

Met de acties protesteren de leraren tegen de lage salarissen en hoge werkdruk in het basisonderwijs. De meeste ouders hebben volgens onderwijsorganisaties voor opvang voor de kinderen gezorgd of hebben een dag vrij genomen.

De politiek wil 270 miljoen euro uittrekken voor hogere salarissen. Maar volgens lerarenorganisaties is zo’n 900 miljoen euro nodig om de salarissen in het basisonderwijs gelijk te trekken met vergelijkbare beroepen. Bovendien zou nog eens een half miljard euro nodig zijn om de werkdruk te verlagen. Volgens ingewijden is het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie overigens van plan die laatste eis in te willigen.

De Haagse protestmanifestatie, bestaand uit onder meer cabaret, filosofie en ‘serieuze zaken’, begint donderdag om 13.00 uur.

Referendum over sleepwet dichtbij

Het wordt steeds waarschijnlijker dat er een nieuwe nationale volksraadpleging komt, na het Oekraïnereferendum. Op initiatief van vijf Amsterdamse studenten zijn intussen 216.000 handtekeningen opgehaald voor een referendum over de nieuwe bevoegdheden van de geheime diensten in de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten – ook wel de sleepwet genoemd. Dat schrijft NRC Handelsblad donderdag.

Worden dit er vóór 16 oktober 300.000 en worden deze handtekeningen geldig verklaard door de Kiesraad, dan gaat het referendum door.

De kans dat dit lukt, is aanzienlijk. Een week geleden waren er nog minder dan honderdduizend handtekeningen verzameld. De Kiesraad gaat er intussen vanuit dat dit referendum, als de initiatiefnemers genoeg geldige handtekeningen weten te verzamelen, op 21 maart 2018 gehouden zal worden, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen.

Wat er verder in het nieuws is

Vriendin van schutter Las Vegas wist van niets

Marilou Danley, de vriendin van Stephen Paddock, de man die zondag de bloedige aanslag in Las Vegas pleegde, heeft tegen de politie gezegd dat ze ,,niets afwist” van de plannen van Paddock een bloedbad aan te richten bij een concert in de gokstad. ,,Ik heb een schoon geweten. Ik ken Stephen alleen als een rustige en zorgzame man”, zei ze tegen haar verhoorders.

,,Hij heeft nooit iets tegen me gezegd of iets gedaan waaruit ik kon afleiden dat hij zoiets verschrikkelijks van plan was als hij nu heeft gedaan”, zo vertelde Danley tegen de inlichtingendienst FBI. De dienst heeft op dit moment geen medeplichtigen van de schietpartij op het oog.

De vrouw (62), een Australische met Filipijnse wortels die in de VS woont, keerde vrijwillig terug van een familiebezoek in de Filipijnen om te worden verhoord door de Amerikaanse politie. Ze wordt door de Amerikaanse Justitie niet gezien als medeplichtige, maar wel als iemand die mogelijk belangrijke informatie over de zaak heeft.

De 64-jarige gepensioneerde accountant en vastgoedhandelaar schoot met automatische geweren 58 festivalgangers dood en verwondde meer dan vijfhonderd mensen. Na zijn daad pleegde hij zelfmoord.

De Amerikaanse president Donald Trump had eerder woensdag een onderhoud met overlevenden van de schietpartij en hen uitgenodigd te zijner tijd naar het Witte Huis te komen. Bij zijn bezoek aan een ziekenhuis prees Trump de moed van slachtoffers die ondanks hun eigen verwondingen toch eerst anderen hielpen.

Boete voor online illegaal vuurwerk kopen

De politie heeft een proces-verbaal uitgeschreven aan 65 kopers en verkopers die via internet illegaal vuurwerk met elkaar verhandelden.

Een vuurwerkteam, bestaande uit dertig rechercheurs werd ingezet om internethandel op te sporen. Verkopers worden strafrechtelijk aangepakt. Kopers kunnen een huisbezoek van een wijkagent verwachten,

Illegaal zwaar vuurwerk is volgens de politie ,,levensgevaarlijk voor burgers, hulpdiensten en de politie zelf.” Uit onderzoek van TNO blijkt dat zulk vuurwerk in veel gevallen zo krachtig is, dat die te vergelijken is met de kracht van een aanvalsgranaat.

Om pakketbezorgers te beschermen, onderzoekt het vuurwerkteam ook hoe de arbeidsomstandighedenwet kan worden ingezet. Zo willen ze voorkomen dat chauffeurs van pakketdiensten te maken krijgen met gevaarlijke situaties.

Het weer

Het is goed herfstig vandaag: er is veel bewolking en perioden met regen. De wind is vrij krachtig, vooral aan zee en op het IJsselmeer is de wind hard. Er worden zware windstoten verwacht aan de kust.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.