Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 3 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Minder dieren gedumpt of afgestaan deze zomer

Op een paar uitzonderingen na is het deze zomer verrassend rustig gebleven in de Nederlandse dierenasielen. De gebruikelijke grote piek aan gedumpte of afgestane dieren voorafgaand aan de zomervakantie is voor het eerst in jaren uitgebleven. „Het idee dat er massaal dieren gedumpt worden omdat de eigenaren op vakantie gaan en geen zin of geld hebben om verzorging te regelen, lijkt hiermee minder het geval te zijn”, zegt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.

‘Minder dumpingen door internet’

Dat het voor veel mensen economisch iets beter gaat helpt, denkt Nagtegaal. „Zo doen meer mensen afstand bij het asiel in plaats van hun dier te dumpen, en zijn ze ook eerder bereid om de bijdrage in de zorg die daarbij hoort te betalen.” Verder spelen waarschijnlijk het internet en sociale media volgens de Dierenbescherming een rol in de teruggang. „Mensen vinden hierdoor gemakkelijker een pension of verzorger voor tijdens de vakantie. Ook vinden eigenaren die van hun dier af willen eerder zelf een nieuw thuis via internet, en onze dierenambulances en -asielen vinden baasjes van ontsnapte of gedumpte dieren gemakkelijker terug door een oproep op bijvoorbeeld Facebook te plaatsen.”

Het 'kittenseizoen' begint laat. Foto: Colourbox

Wat wel tekenend blijft voor de zomerperiode, en wat het in de asielen drukker maakt in deze periode is de aanwas van kittens. Traditioneel gezien is het in de zomer namelijk ook drukker omdat er dan veel kittens in de asielen terechtkomen. „Deze zijn afkomstig van verwilderde katten of worden door mensen in een doos achtergelaten bij de poort van het asiel omdat ze zelf geen kittens willen, maar ook hun poes niet laten steriliseren. We roepen mensen dan ook op om dit laatste wel te doen, dat voorkomt een hoop leed elk jaar.”

Drukte op de kittenafdeling

Toch is er dit jaar ook iets veranderd aan het zogeheten kittenseizoen: het komt laat op gang. „Wat daar de precieze reden van is, is niet helemaal duidelijk. Maar het betekent wel dat er ook de komende weken nog volop werk is op de kittenafdeling in het asiel en bij de gastgezinnen die erg jonge kittens opvangen omdat die 24/7 verzorging en voeding nodig hebben.”

Uiteraard waren er ook deze zomer weer trieste gevallen te betreuren, maar er zijn ook grote successen geboekt. Sommige opvangcentra hebben zoveel dieren kunnen plaatsen dat ze nu zelfs dieren uit andere opvangcentra kunnen overnemen om voor hen een nieuw thuis te vinden. Ook de zomercampagne #geefommij van de Dierenbescherming, waarbij extra aandacht werd gevraagd voor oudere dieren in de dierenopvangcentra, bleek succesvol.

Willie werd twee keer gedumpt

„Neem bijvoorbeeld hond Willie”, zegt Nagtegaal. „Geduld is een schone zaak, is een understatement in zijn geval. Na een lange, vruchteloze zoektocht hebben we eindelijk een plekje voor hem gevonden waar hij mag gaan genieten van zijn oude dag. Maar liefst twee keer werd hij gedumpt. Door zijn eerste eigenaar werd hij vastgebonden aan een boom. Zijn tweede baas zette hem zonder pardon uit de auto. Deze lobbes heeft dit nieuwe thuis zo verdiend.”

Ook honden Daisy en Scooby en Loekie, katten Skip en Harry en konijn Bubbel die onderdeel waren van de campagne hebben een nieuw thuis gevonden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.