Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 27 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

De honderdste warme dag van 2017 is een feit

Het was woensdag zowaar heerlijk weer. Op weg naar de herfst pikten we nog een lekkere warme dag mee en dat werd de honderdste warme dag van 2017.

De temperatuur liep op tot boven de 20 graden en laat dat nu precies het criterium zijn voor een warme dag in Nederland. Op veel plekken in Limburg, Noord-Brabant, Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland werd de 20 graden aangetikt.

Een honderdste warme dag in een jaar is voor Nederland niet bepaald gangbaar. Het is sinds 1901 pas de achtste keer dat een jaar honderd warme dagen of meer telde, meldt Weeronline.

Klimaatverandering

Van die acht keren dat een jaar honderd of meer warme dagen telde, behoort meer dan de helft in de huidige eeuw. Klimaatverandering ligt hieraan ten grondslag, zeggen meteorologen.

Of afgelopen zomer een goede zomer genoemd mag worden, daar leken de meningen nogal over verdeeld. Na juni leek het zomerse weer het nogal af te laten weten. Zo telde augustus 17 zomerse dagen (een temperatuur van 25 graden of meer), waar het er voor een normale zomer 21 zijn.

Op de regen en wisselvalligheid na, zat het met de warmte (een temperatuur boven de 20 graden dus) wel goed: juni, juli en augustus hadden respectievelijk 22, 27 en 26 warme dagen.

Verschillen

De verschillen tussen het noorden en zuiden van Nederland zijn flink als we kijken naar het aantal warme dagen. Zo werden er in Den Helder en Leeuwarden tot nog toe respectievelijk 69 en 66 warme dagen gemeten, terwijl Maastricht en Eindhoven op 107 en 115 warme dagen zitten.

Vorig jaar werden er 108 warme dagen geteld en het record staat op 116 dagen in het jaar 2003.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.