Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 11 jul 2017
Leestijd: 5 minuten

Opgelet, niet alle souvenirs mogen mee van vakantie

De zomervakantie is begonnen of staat voor de deur. Heerlijk! Lekker struinen over buitenlandse stranden of bergweggetjes, door steden of dorpjes. En daar kom je van alles leuks tegen. Dat stukje koraal, dat mag toch wel mee naar huis? En die namaak Chanel-tas? Heel veel mensen zijn niet op de hoogte van wat wel of niet mag. Hierbij een leidraad voor de ‘nothing to declare’-uitgang.

Namaakartikelen

Struinen over markten in het buitenland is een van de favoriete tijdsbestedingen van toeristen. Je ziet de leukste snuisterijen en kijk eens: de nieuwste sneakers van Nike, net echt! Maar mag je dat zomaar meenemen? Ja, een paar nagemaakte Nikes voor eigen gebruik mag mee in je reisbagage als je van buiten de EU terugkeert naar huis. Ook mag je een paar schoenen meenemen voor een familielid of als cadeau voor iemand. Maar wel incidenteel. Zodra je er handel mee drijft, is het verboden. De douane kan je intenties onderzoeken.

Bedreigde dier- en plantensoorten

Veel mensen denken dat je een stukje koraal of een haaientand die is aangespoeld op het strand zomaar mee mag nemen, maar zo werkt dat niet. Het kan gaan om een beschermde dier- of plantensoort en dat mag je niet invoeren. Neem je dit toch mee, dan ben je strafbaar. Dus geen stekjes van beschermde planten, schilden van schildpadden, koraal, haaientanden, exotische planten of traditionele Chinese medicijnen. Er zijn wel uitzonderingen op de regel. Van buiten de EU mag je meenemen: drie doopvontschelpen van in totaal maximaal 3 kilo, drie lege karkoschelpen en gekweekte (dus geen wilde) orchideeën. Producten gemaakt van beschermde dieren zoals handtassen, riemen of zelfs asbakken zijn ook verboden.

Levensmiddelen

Neem niet zomaar dierlijke levensmiddelen van buiten de EU mee naar Nederland. Voor bijvoorbeeld kaas, melk en melkproducten, eieren, vlees, verse of bewerkte visserijproducten, huiden en jachttrofeeën gelden strenge regels. Uitzondering: je mag tot 20 kilo vis of visproducten meenemen als het geen beschermde vis betreft, en maximaal 125 gram kaviaar tot een waarde van 430 euro. Anders moet je er belasting over betalen. Voor planten, snijbloemen, bloembollen, wortelknollen, groenten en fruit heb je soms een certificaat nodig. Uitzonderingen zijn producten die geen groot risico vormen voor de verspreiding van schadelijke organismen, en als het voor persoonlijk gebruik is en niet bestemd voor wetenschappelijke doeleinden. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, mag je maximaal 5 kilo groenten of fruit, 5 bossen snijbloemen en 5 kilo bloembollen of bloemknollen zonder blad en bloem meenemen.

Nep- en speelgoedwapens

In Nederland is het in bezit hebben van wapens en munitie verboden, zelfs speelgoedwapens die op echte wapens lijken vallen onder de wapenwet en mag je niet in je bezit hebben. In een vakantieland gelden deze regels voor speelgoed vaak niet, dus is de aanschaf hiervan voor een neefje misschien heel verleidelijk. Maar doe het niet. Als de douane een speelgoedwapen of nepwapen in je koffer vindt, wordt deze meteen in beslag genomen en het Openbaar Ministerie ingelicht. En uiteraard zijn echte wapens ook not done. Behalve met een vergunning als je jacht- of schietsport bedrijft.

Sigaren en taba

Shoppen in een sigarenwinkel in Cuba is heel verleidelijk voor de sigarenrokers onder ons. Maar ook als souvenir voor jezelf of voor je vader (of moeder natuurlijk) of die ene aardige oom is het leuk om mee te nemen. Dat mag. Maar er zijn wel grenzen aan gesteld. Uit een land buiten de EU mag je ‘slechts’ 50 sigaren meenemen of 100 cigarillo’s. Dus niet allebei. En wie goedkoop sigaretten of tabak wil inslaan, mag vanuit niet EU-landen maximaal 200 sigaretten of 250 gram tabak meenemen. Binnen de EU zijn dat vier sloffen sigaretten, 20 pakjes shag en 400 sigaren of cigarillo’s.

Alcoholische versnaperingen

Als je van die ene lekkere cocktail die je dronk in Argentinië of van die ene Japanse whisky ook thuis wil genieten, dan zitten daar beperkingen aan. Je mag van buiten de EU 1 liter sterke drank meenemen. Van mousserende wijn, sherry of port is dat 2 liter, van gewone wijn 4 liter en van bier 16 liter. Reis je binnen de EU, dan kun je een groter feestje geven. Dan kun je ook de buren, je familie of die leuke collega trakteren op een flesje (of meer) van het een en ander. Want je mag verschepen: 10 liter sterke drank zoals die ene whisky uit Ierland, 20 liter Spaanse sherry of port, 90 liter van die lekkere Franse wijngaard en 110 liter Duits bier. Let wel: alles voor eigen gebruik of als cadeau.

Kunst en antiek

Er is veel pracht en praal te vinden over de grens. Daaronder ook veel kunst, antiek en andere cultuurgoederen. Omdat het daar te koop is, wil dat echter niet zeggen dat je dat zomaar in bubbeltjesfolie mee naar Nederland mag nemen. Tenzij je een vergunning hebt. Pas dus op met de aanschaf van schilderijen, prenten, mozaïeken, oude boeken, archeologische voorwerpen, meubelen of edelsmidwerk. En als handelaren in het buitenland voor extreem lage prijzen cultuurgoederen aanbieden, kun je er bijna altijd van uitgaan dat het om illegale handel gaat of om namaak.

Money, money, money

Wie houdt er niet een paar muntjes of misschien zelfs wat briefgeld achter vanuit het buitenland? Als souvenir of simpelweg omdat je het over hebt van vakantie. Geen probleem. Het wordt pas een probleem als je met meer dan omgerekend 10.000 euro aan contant geld (of waardepapieren) gaat reizen. En wie houdt dat nou over? Pas ook op met reischeques die niet op naam gesteld zijn. Kom je op een of andere manier toch boven de 10.000 euro uit, dan moet je hiervan aangifte doen bij de douane.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.