Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 31 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Emotionele Van der Laan raakt kijkers Zomergasten

Bijna één miljoen mensen keken zondagavond naar de aflevering van Zomergasten met de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan.

Gezondheidsproblemen

Van der Laan, die ernstig ziek is, was bijna drie uur lang te gast bij het programma, gepresenteerd door Janine Abbring en wist Nederland in het hart te raken. Het ging – zoals verwacht – ook over de ernstige gezondheidsproblemen die hij ervaart vanwege uitgezaaide longkanker, wat begin dit jaar bij Van der Laan geconstateerd werd. Het was tevens de reden dat deze uitzending van Zomergasten eerder werd opgenomen. „Ik heb weleens dat ik een beetje word overvallen door moeheid. Dan is het fijn dat je dan dat vangnet hebt van even eruit kunnen gaan en misschien desnoods morgen verder gaan”, aldus Van der Laan hierover.

De burgemeester voelde zich goed tijdens de opnames gaf hij aan. „Ik ben nu niet zo moe, maar ik heb op bepaalde plekken wel al heel lang pijn." Hoewel hij aangaf op vakantie te gaan, werd benadrukt dat de ziekte nog steeds ernstige vormen heeft aangenomen.

Nouri

In de uitzending ging het over allerlei onderwerpen die Van Der Laan de afgelopen jaren interesseerden. Zo kwam de moord op juwelier Fred Hund voorbij, ging het over zijn ouders, Charlie Hebdo, dictaturen en de drukte in Amsterdam. Vooral het laatste onderwerp dat Van der Laan aansnijdt in de uitzending zorgt voor heftige emoties bij de burgemeester: Abdelhak Nouri. Eerder koos hij andere beelden van Ajax, de club die natuurlijk niet kon ontbreken in deze uitzending. Na het drama dat zich vorige maand voltrok koos Van der Laan er echter voor de inmiddels beruchte vlog van de broer van ‘Appie’ uit te zenden, samen met beelden van de begincarrière van de ajacied en de enorme bijeenkomst die in Amsterdam plaatsvond bij het huis van Nouri, nadat was geconstateerd dat de jonge voetballer hersenschade overhield aan een hartaanval.

Van der Laan kon zijn tranen in de uitzending zichtbaar maar moeilijk bedwingen. „Dit is geen Amsterdams item. Je zag het in heel Nederland. Feyenoord, PSV, Iedereen was van slag en daarom wou ik het graag laten zien. Het is natuurlijk een onwaarschijnlijk verdriet, maar het verbroedert ook."

„We wisten allebei dat dit een beladen gesprek kon worden, maar nu zitten je tranen bij de verbroedering en niet bij je verdriet", zei Abbring. „Nou ja, bij hun verdriet", reageerde Van der Laan vechtend tegen zijn tranen, waarna hij Abbring vriendelijk doch dringend verzoekt verder te gaan met het interview.

‘Nog een poosje mijn burgmeester’

Aan het einde van de uitzending vroeg Abbring wat de erfenis is die hij achterlaat in Amsterdam. „Dat het de lieve stad blijft die het is", zei Van der Laan. De uitzending werd afgesloten met het nummer Rebellion (Lies) van de Canadese band Arcade Fire. „Ik hoop dat u nog een poosje mijn burgemeester blijft", besloot Abbring. „Dat hoop ik ook", reageerde Van der Laan.

De hele uitzending van Zomergasten met Eberhard van der Laan is hier terug te zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.