Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Nieuws 7 jun 2017
Leestijd: 4 minuten

Sparen levert (bijna) niks meer op: wat nog wel?

Geld opzij zetten is altijd verstandig, al is het maar om een nieuwe laptop, telefoon of wasmachine te kopen als deze stuk gaat, maar behalve die extra buffer levert sparen je nu nog bar weinig op: de spaarrentes blijven maar dalen. Wat levert meer op dan je geld op een spaarrekening zetten?

Een topman van ING maakte onlangs nog bekend dat het niet uitgesloten is dat de spaarrente op nul procent komt te staan. Triodos heeft in maart dit jaar de rente al op nul gezet. De bonusrenterekening van ING staat op 0,05% als je minder dan 10.000 euro spaart. De hoogste spaarrente heb je volgens spaarrente.nl tot nu toe onder andere bij Knab en ASR Bank: zij bieden 0,55% spaarrente. Of de spaarrentes ooit onder het nulpunt zullen duiken, lijkt onwaarschijnlijk.

Vastzetten

De bovenstaande spaarrentes gelden voor de spaarrekeningen waarbij je nog wel gewoon geld kunt opnemen wanneer en hoeveel je wilt. Je kunt je spaargeld ook stallen op een zogenoemde depositorekening: dan mag je er een aantal jaar niet aankomen en na afloop wordt dan je geld vrijgegeven, inclusief rente. Dat rentepercentage is bij de meeste depositorekeningen op dit moment hoger dan de lopende spaarrekeningen.

Beleggen

Voor degenen die wat minder belang aan zekerheid hechten en wel wat risico durven nemen is beleggen een optie. Je hebt hier wel wat meer kennis voor nodig dan voor sparen, het loont de moeite om uit te zoeken of je het zelf wilt doen of het uit wil besteden aan vermogensbeheerders. Als je het goed doet, kan beleggen je een stevig zakcentje opleveren, maar een vergissing kan je tegelijkertijd ook weer heel wat geld kosten.

Stop het in je huis

Heb je een eigen huis en heb je spaargeld dat nu verstoft op een spaarrekening? Investeer het in je huis! Enerzijds kan dat door extra af te lossen op je hypotheek – direct lagere maandlasten, wie wil dat nou niet? – anderzijds door je huis te verbeteren. Wat te denken van zonnepanelen – nog lagere maandlasten door een lagere energierekening – of toch wel die extra uitbouw en misschien nog een dakkapel laten plaatsen? Investeren in je huis is een langetermijnplan, maar het kan je, als je je huis uiteindelijk weer wil verkopen, een niet geringe winst opleveren.

Schulden

Lees ook: Stel spaart geld en gaat met dertigste met pensioen

Zit je nog aan een studieschuld vast nu je je eerste fulltime baan hebt binnengesleept of kamp je nog met een creditcardrekening die maar niet wil verdwijnen? De rentes voor dergelijke leningen zijn over het algemeen hoger dan de rentes die jij krijgt over je spaargeld: het loont de moeite om die leningen af te lossen en zo uiteindelijk meer geld over te houden voor de echt leuke dingen

Investeer in jezelf

Behalve investeren in je huis of in aandelen, kun je je geld ook gebruiken voor jezelf. Twijfel je al een poosje over die ene leuke cursus in het centrum om de hoek, lijkt het je wat om een lifestylecoach in te schakelen of overweeg je jezelf te laten omscholen? Spaargeld op die manier inzetten kan je op de lange termijn veel opleveren. Al is het maar omdat je dan lekkerder in je vel zit, maar wat te denken van een verbeterd cv en daarmee samenhangend een beter salaris?

Crowdfunden

Investeren in jezelf is leuk natuurlijk, maar je kunt er anderen ook een eindje mee op weg helpen. Er zijn talloze crowdfundinitiatieven waar je je steentje aan bij kunt dragen. Kijk wel goed wat je steunt en wat je ervoor terugkrijgt: het ene initiatief gunt je een aandeel in de opbrengsten, het andere geeft je aardigheidjes van een gesigneerde cd – als het een startende band is bijvoorbeeld – tot een huiskamerconcert voor een aantal geselecteerde vrienden, afhankelijk van het bedrag dat je bijdraagt.

Handel

Ben je gek op vintage meubeltjes, antiek of verzamel je al jaren sneakers, tassen of andere gewilde objecten? Denk er eens over om daar een handeltje in te beginnen. Het enige wat je nodig hebt is een neus voor de juiste zaken en het startkapitaal dat nu op je spaarrekening staat. Als je dit goed aanpakt, kun je dit jaar al een leuk zakcentje verdienen als ondernemer.

Koopzegels

Niet meteen het eerste wat in je opkomt als je aan gratis geld denkt, maar de oubollige koopzegels van de supermarkt hebben een lucratief verdienmodel. Sterker nog: ze leveren meer op dan je spaarrekening. Bij de PLUS leveren koopzegels je het meeste op. Daar kun je op jaarbasis vijftig euro winst maken als je er voor vijfduizend euro aan boodschappen doet. Op de spaarrekening van Knab of ASR (momenteel de hoogste spaarrente levert vijfduizend euro je dit jaar 27,50 op.

Sparen

Wil je toch sparen op je spaarrekening? Check dan goed de voorwaarden en de spaarrentes van de verschillende banken: het kan je euro’s schelen, zeker als je ruim zit in je centen. En vergeet niet: je spaargeld is van jou, zonder risico dat je het verliest. Dankzij het depositogarantiestelsel, zijn banktegoeden tot een ton compleet gedekt en krijg je altijd je geld.

Uitgeven

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om simpelweg geen spaarrekening te hebben en je geld te gebruiken waar het voor bedoeld is: om het te laten rollen.

Lees ook: Vijf geldvalkuilen van millenials

Download de Metro-app!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.