Evie Westland
Evie Westland Nieuws 7 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

Inval FC Twente: ‘Het was oorlog buiten het veld’

De wedstrijd FC Twente – PSV hield de gemoederen aardig bezig. Ondanks dat PSV zo goed als zeker niet langer meedoet in de titelstrijd, gaat het gesprek van de dag niet over de punten in de Eredivisie, maar om de gebeurtenissen in het stadion.

Jan (64) zag donderdagavond hoe de politie Vak-P van de harde kern van FC Twente binnenviel. Dat verbaasde hem overigens niet al teveel. „Vanaf de lange zijde, waar wij altijd zitten, hebben we goed zicht op Vak-P. We hebben elkaar weleens aangestoten en gezegd: ‘Kijk, daar wordt een deal gesloten.’ Iedereen weet dat er drugs worden verhandeld in het betreffende vak. De politie zal de supporters op heterdaad hebben willen betrappen."

Tegen de politieactie op zich heeft hij dan ook niet per se zijn bezwaren. Wél tegen de manier waarop er in het stadion werd gecommuniceerd. „Dat was strategisch niet zo’n slimme zet. De stadionspeaker riep in de eerste instantie om dat iédereen het stadion moest verlaten. Niet alleen bleek dat achteraf onjuist, maar er ontstonden ook relletjes door die oproep. Enkele minuten later bleek dat alleen de supporters van Vak-P het stadion moesten verlaten, zodat ze recht in de val van de politie liepen."

Oorlog

De sfeer werd grimmiger, maar tegelijkertijd was er wel gewoon een wedstrijd aan de gang. „En dat was bepaald geen onbelangrijke", aldus Jan. „Het lullige is wel dat er een man of vijf- zeshonderd, naar ik schat, het laatste doelpunt van FC Twente niet meer meekreeg. Zij hadden met de beste bedoelingen het stadion verlaten, na de oproep van de stadionspeaker."

De supporters gingen op de vuist met de ME. „Het zag er heel onprettig uit, er werd hard gevochten. Iedereen wist dat er een keiharde confrontatie aan zat te komen, omdat de ME klaarstond met helmen en knuppels. Het was echt oorlog buiten het veld. Na de wedstrijd hadden zich buiten supporters opgesteld die uitgebreid naar de gevechten bleven kijken en de boel ophitsten."

Maatregelen

Hoewel de communicatie in het stadion en het plan van aanpak beter hadden gekund, denkt Jan wel dat het misschien goed is dat er actie is ondernomen. „Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat er allerlei rommel in het stadion wordt verhandeld, dit mag niet gebeuren."

„Op dit moment kun je nog van alles meenemen de Grolsch Veste in, er wordt alleen even in de tas van de dames gekeken. Hopelijk worden er nu maatregelen genomen."

Zijn plezier in voetbal is hij er niet mee verloren. „Lekker met een pot bier, ouwehoeren met vrienden en een mooie wedstrijd kijken: dát is waar het voetbal om hoort te gaan. En nog altijd gaat, dus laat die relschoppers maar lekker wegblijven."

Sluiten

Tijdens de politieactie werden er drugs gevonden in het supportersvak. Het supportershome van FC Twente wordt gesloten wegens handel in drugs. Dat maakte burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede bekend tijdens een persconferentie. In 2006 moest het supportershome in het toenmalige Arke-stadion in Enschede ook al eens dicht. „Een voetbalstadion moet een plek zijn waar mensen veilig, ongestoord en vrij kunnen genieten van een mooie voetbalwedstrijd. De handel van drugs vanuit het supportershome is absoluut ontoelaatbaar en zorgt voor ongewenste situaties”, liet burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede eerder op vrijdag weten.

Niet alleen het supportershome is donderdagavond doorzocht maar ook drie woningen in Enschede. Daarbij is een partij niet van echt te onderscheiden nepwapens in beslag genomen.

De politie onderzoekt of er verband is met motorclub Satudarah. Onder de bezoekers in Vak-P bevonden zich leden van motorbendes. Gekeken wordt of ze betrokken zijn bij drugshandel, intimidatie en geweld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.