Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 10 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Voorstelling over Jihad trekt veel scholieren

Jihad de voorstelling heeft vorig jaar zoveel Nederlandse jongeren bereikt, dat het stuk in reprise is gegaan.

Jongeren het theater in krijgen, dat is nogal een lastig dingetje. Maar niet voor Jihad de voorstelling, in 2016 al door 30.000 Nederlandse jongeren gezien. ‘Jihad’ is een project, bestaande uit een voorstelling met een debat na afloop en een lesprogramma. Met een nieuwe cast is de ‘show’ opnieuw de theaters ingegaan en nu tot en met 12 april te zien. Net als vorig jaar zijn er voorstellingen exclusief voor scholieren uit het voortgezet onderwijs en mbo.

Voorstelling over Jihad trekt veel scholieren
Vlnr: Faissel Asserti, Fahd Larhzaoui en Mamoun Elyounoussi. / Dim Balsem

Niet bezwijken

Het doel van Jihad de voorstelling is jongeren met elkaar in gesprek te laten gaan over radicalisering en jihadisme. Regisseur Daria Bukvić daarover: „Je eigen verstand gebruiken en niet bezwijken voor groepsdruk zijn belangrijke thema’s.” Bukvić maakte eerder Nobody Home, een kritisch en hilarisch stuk voer het Nederlandse vluchtelingenbeleid.

Jihad de voorstelling vertelt op lichtvoetige wijze het persoonlijke verhaal van drie jongens die worstelen met hun toekomst, hun bestaansrecht, hun vriendschappen en hun geloof. Het stuk verplaatst zich in de belevingswereld van jongeren die weliswaar in Nederland geboren zijn, maar zich door hun afkomst buitengesloten voelen door de maatschappij waar ze bij zouden moeten horen.

Het stuk is een bewerking van Djihad, le spectacle dat in België zeer succesvol was. De oorspronkelijke tekst is van de Belgische schrijver / acteur Ismael Saidi, die zelf als jongeman werd geronseld om te vechten in Afghanistan. Zijn verhaal werkt dus ook als Nederlandse productie van Theater De Meervaart / Senf Theaterpartners. Een eerste reeks werd 167 keer gespeeld.

Voorstelling over Jihad trekt veel scholieren
Foto: Mark Engelen

Castwissel

Saman Amini, Majid Mardo en Chems Eddine Amar vormden de cast in 2016, nu zijn dat:

• Faissel Asserti. Was het afgelopen tv-seizoen Walid in de serie Vechtershart.

• Fahd Larhzaoui. Was te zien in het kinderprogramma Huisje Boompje Beestje.

• Mamoun Elyounoussi. Sinds 2006 onder zijn eigen voornaam ook in Sesamstraat te zien.

Meer info? www.jihaddevoorstelling.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.