Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 25 jan 2017
Leestijd: 3 minuten

‘Pesten verpest je toekomst, maak het strafbaar’

Kevin Hermans (21) uit Geleen is 15 jaar lang gepest op school. Zijn hele toekomst is verpest. Pesters komen er nu te gemakkelijk van af, vindt hij. Na de recente zelfmoord van een 15-jarige scholier is hij een petitie gestart om pesten strafbaar te maken. „Er moet nu iets gebeuren.”

Wat doe jij met je stichting Pesten Moet Nu Stoppen?

Wij helpen slachtoffers van pesten die zich bij ons melden. We voeren lange gesprekken met ze en gaan naar de scholen of hobbyclubs waar het plaatsvindt. In het bijzijn van de ouders praten we ook met de pesters. Die ouders hebben meestal geen idee, maar de kinderen begrijpen vaak ook niet wat ze hun slachtoffer aan doen. We proberen alles te doen zodat het gepeste kind zich weer veilig voelt. En als dat lukt, vertrek ik met een glimlach van oor tot oor.

Je hebt zelf ook het nodige meegemaakt.

Vanaf de eerste klas ben ik gepest omdat mijn ogen anders staan. Chinees noemden ze mij. Ze kwamen naar mijn huis, wachten mij op bij school. Ze wisten mij overal te vinden. Ik was bijvoorbeeld gek op vissen. Dan kwamen ze naar de visvijver en braken mijn hengel doormidden. Het was ook fysiek en heel extreem. Mijn moeder is veel naar school geweest en naar de politie. Er liggen heel wat aangiftes. Ik ben zelfs van school veranderd. Maar er veranderde niets.

Tot wanneer heeft dit geduurd?

Op de middelbare school ging het verder. Ik ben weer van school veranderd omdat mijn broer het niet meer aankon dat hij iedere dag moest vechten om mij te helpen. Maar ook op de tweede middelbare school begon het weer. Ik ben toen een keer zo boos geworden dat ik iemand knock-out heb geslagen. Toen is het gestopt. Het is toch erg dat het zo ver moet komen?

Wat heeft pesten met je gedaan?

Het pesten heeft mijn hele toekomst verpest. Mijn droom was politieagent worden, maar die is in duigen. Ik ontwikkelde door het pesten een leerachterstand. Ik heb het een plekje kunnen geven, maar het verdwijnt nooit helemaal. De laatste 2 jaar heb ik mijn zelfvertrouwen beetje bij beetje opgebouwd. Eigenlijk wilde ik liever het huis niet uit. Ik vond nooit dat ik er leuk uitzag. Dat gaat nu veel beter. Pesters moeten zich beseffen dat ze niet alleen iemands toekomst verpesten, maar iemands hele leven. Ook op je veertigste kun je nog tegen de gevolgen aanlopen.

In het geval van de 15-jarige scholier uit Heerlen betekende pesten het einde van zijn leven.

Daarom wil ik dat pesten strafbaar wordt. Als het pesten leidt tot zelfmoord dan vind ik dat er sprake is van dood door schuld. Dan kunnen ze gewoonweg niet vrijuit gaan. Ook al gaat het om een jongen van 8 jaar. Hij hoeft niet meteen 20 jaar de cel in, maar moet wel op de blaren zitten en echt voelen wat hij heeft gedaan. Een Halt-straf is veel te zacht. Ik heb straffen in mijn hoofd, maar daar wil ik nu nog niets over zeggen want die ben ik nog aan het onderzoeken en uitwerken. Maar ze moeten voelen dat ze niet alleen het leven van hun slachtoffer, maar ook die van zichzelf verknallen.

En de school?

Natuurlijk is ook de school, met name de leerkracht, aansprakelijk. Die had het moeten opmerken. Zodra pesten strafbaar is, start ik een petitie om scholen aan te pakken. De pestprotocollen moeten veel strenger en ook daadwerkelijk nageleefd worden. Dat staat gewoon in de wet. Worden er toch kinderen gepest? Dan mag daar een boete tegenover staan. En na vier boetes mag wat mij betreft de school dicht gegooid worden. Misschien dat dit helpt om pesten uit te bannen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.