Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 10 aug 2016
Leestijd: 1 minuut

Ebru voor de rechter om uitspraken over ‘dictator’

Metrocolumniste Ebru Umar moet zich op 6 september in Turkije voor de rechter verantwoorden voor uitspraken die zij deed in een interview met De Telegraaf. Umar noemde daar onder meer Atatürk en president Erdogan dictators.

„En iemand een dictator noemen, mag kennelijk niet”, zegt Umar die niet van plan is af te reizen naar Turkije voor de rechtszaak. „Ik heb een advocaat die mij vertegenwoordigt.”

Vastgehouden

Umar werd in mei tegen haar wil vastgehouden in Turkije, nadat zij na een vakantie weer terug wilde naar Nederland. Ze mocht het land niet verlaten, omdat ze zich in tweets beledigend zou hebben uitgelaten over Erdogan.

Uiteindelijk werd ze nogal plotseling vrijgelaten, maar wel met de mededeling dat er rechtszaken tegen haar zouden volgen. De aanklacht over Umar na het interview met De Telegraaf is afkomstig van een anoniem persoon die zich verschuilt achter een alias. Hij heeft wel meerdere klachten over Umar gedeponeerd.

Umar, of beter gezegd haar advocaat, loopt kans in totaal zeven keer voor de rechter te moeten verschijnen. Drie van de tien aanklachten zijn inmiddels geseponeerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.