Rens Oving
Rens Oving Nieuws 28 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Polen in Nederland worden uitgebuit

Ze komen hier om hard te werken, klagen nauwelijks en nemen genoegen met een laag loon. Polen zijn in sommige sectoren daarom bijzonder gewilde werknemers. Maar tegelijkertijd wordt er daarom regelmatig misbruik van ze gemaakt.

Onderzoekers van onderzoeksinstituut SOMO en stichting FairWork spraken met honderd Poolse werknemers in Nederland. Uitbuiting en mensenhandel liggen op de loer, zo blijkt. Ze klaagden over lange dagen, geen geld voor overwerk en bedreigingen. Maar ook gevaarlijk werk, contact met chemicaliën en seksuele intimidatie, komen voor.

Erbarmelijke omstandigheden

Honderden Polen per jaar zoeken hulp bij FairWork, een stichting die zich inzet tegen arbeidsuitbuiting, en dat is niet om te zeuren dat ze zo hard moeten werken. Wel over de extreem lange dagen, gebrekkige woonruimte en de willekeur van hun bazen.

https://www.youtube.com/watch?v=hhaZbK5zaZY

„Mensen wonen en werken soms echt in erbarmelijke omstandigheden. Dagen van 12, 16 soms wel 19 uur worden geëist om het minimumloon te kunnen verdienen”, zegt Francien Winsemius van FairWork. „En omdat ook het verblijf vaak door de werkgever wordt geregeld zijn Poolse medewerkers bijzonder kwetsbaar.”

„’Sneller, sneller, sneller’, en ‘faster, faster, faster’, dat is inmiddels mijn complete kennis van het Nederlands en het Engels”, schetst een van de ondervraagde Polen in het rapport de omstandigheden. „Als je klaagt, word je ontslagen”, zegt een ander.

Polen in een kassencomplex werden gedwongen om een wedstrijd in productiviteit met elkaar te houden. Wie een paar dagen onderaan eindigde, werd ontslagen.

Ziek na werk

Wie ziek wordt, heeft pech en wordt de laan uitgestuurd. En dat komt vaak voor door het zware lichamelijke werk dat veel Polen in Nederland doen. Ze tillen te zwaar, werken te lang door en hebben te weinig pauze. In de landbouw worden werknemers daarnaast met regelmaat blootgesteld aan gevaarlijke chemicaliën.

https://twitter.com/SOMO/status/747719006811983874

Er zijn meer dan 150.000 Polen in Nederland, veel van hen werken in de landbouw en de transport. En dat gaat lang niet altijd fout maar uitbuiting van Polen blijkt bijzonder moeilijk uit te bannen. Vooral omdat zij vaak via uitzendbureaus werken die het niet altijd even nauw nemen met de regels. En hoewel dat probleem al jaren bekend is, en er ook vanuit de overheid al langer aandacht aan wordt besteed, gebeurt het dus nog steeds.

Poot uitdraaien

„Hoeveel Polen worden uitgebuit, is niet te zeggen”, zegt Winsemius. „Maar ondanks alle aandacht is het probleem zeker niet verdwenen. Polen in Nederland weten vaak niet goed waar ze recht op hebben en wat wel en niet mag. Van die afhankelijke positie wordt meer dan eens gebruik gemaakt om ze een poot uit te draaien.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.