Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 22 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Een portie gras met spoed vanuit Limburg voor EK

Je hebt gras, en je hebt gras. Daartussen zit een behoorlijk verschil, zo bewijst de deplorabele staat van de grasmatten in een aantal Franse voetbalstadions. Het veld in het Stade Pierre-Mauroy van Lille is zelfs zo dramatisch aangetast dat de boel zo snel mogelijk vervangen moet worden door nieuwe verse grassprietjes.

Hollandse sprietjes, om precies te zijn. De UEFA klopte aan bij Hendriks Graszoden in het Limburgse Heythuysen voor een portie gras met spoed.

Paniekvoetbal

„Een verrassing”, zegt Gerdien Vloet, al 18 jaar verantwoordelijk voor het stadiongras bij Hendriks Graszoden. De slechte staat van het gras in het EK-stadion in Lille was haar uiteraard niet ontgaan. „Maar ik ging ervan uit dat ze het veld zouden blijven oplappen, omdat ze het steeds over herstelwerkzaamheden hadden.”

Tot zondagavond. Toen vroeg de UEFA of Hendriks Graszoden in staat was om snel een veld te wisselen. „Wij zijn wel gewend aan paniekvoetbal”, lacht Vloet. „Dit wordt een 24-uursactie en dat is geen probleem voor ons.”

Keuring

Dinsdagmiddag bracht een delegatie graskeurders van de UEFA een bezoekje aan de Limburgse grasvelden. Ondanks een flinke partij regen die de afgelopen weken Limburg teisterde, kon het gras op hun goedkeuring rekenen.

Donderdagochtend wordt geoogst en zullen 22 vrachtwagens met in totaal 8400 vierkante meter aan gras richting Frankrijk gaan. Vloet is ervan overtuigend dat ‘haar’ gras het net zo goed in het stadion in Lille zal doen als op Limburgse bodem.

Het geheim van goed gras ‘maken’ zit volgens haar in ervaring en kennis bij de kwekers. Goede techniek en machines, maar bovenal: „De Hollandse bodem.”

Grasmatten versus voetbal

Zondag wordt de eerste wedstrijd op het nieuwe gras gespeeld en Vloet zal aan de buis gekluisterd zitten. „Ik volg altijd op de eerste plaats de grasmatten tijdens een voetbaltoernooi”, lacht ze. „Daarna komt voor mij pas het voetbal.” Stuitert de bal? Slecht gras, luidt het oordeel van Vloet. „De bal moet van de ene naar de andere speler vlak over de grasmat gaan.” Ook mag een speler van Vloet niet wegzakken in het gras en vooral niet uitglijden. Tot slot: „De grasmat moet mooi dicht zijn. Als de camera van bovenaf op het veld gericht is, mag je geen grond zien, alleen gras.”

Fan van stadiongras? Volgens Vloet doet hun gras, dat overigens ook in heel wat Champions League-stadions ligt, het ook prima in jouw achtertuin. Ze hebben nog 32 miljoen vierkante meter op voorraad in Limburg, waarvan 600.000 vierkante meter ‘speciaal stadiongras’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.