Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 13 mei 2016
Leestijd: 3 minuten

Vogelaar al lang niet meer alleen bebaard en bejaard

Razend populair zijn ze: vogels. De webcams die de Vogelbescherming jaarlijks op nesten in ons land zet, trokken vorig jaar ruim 1,2 miljoen (ja, miljoen!) unieke bezoekers naar beleefdelente.nl. En ook in reallife hebben vogels anno 2016 geen gebrek aan aandacht. Ruim 53.000 mensen zaten afgelopen januari bibberend in de tuin om mee te doen aan de nationale vogeltelling. Nog een niveautje hoger stijgt ook het aantal mensen dat er daadwerkelijk op uit trekt om vogels te spotten.

Jong en vrouw

Excuus: vogels te kijken. „Vliegtuigen spot je, vogels kijk je”, corrigeert vogelaar Debby Doodeman. Deze vogelaar is geen oude heer in het groen met een baard, maar een jonge vrouw van 33 jaar die er hele weekenden op uit trekt om vogels te kijken. En volgens Doodeman is zij al lang geen uitzondering meer als ze met een verrekijker in de aanslag door de weide wandelt. „Ik kom steeds meer mensen van mijn leeftijd tegen. Groepen jongeren die vogels kijken. En zeker ook steeds meer vrouwen.”

Trend

Harde cijfers over het toenemen van vogelaars ontbreken, maar ook de Vogelbescherming zegt de stijgende interesse in de fladderende dieren te merken. „Voorheen zag je vooral oude mannen in onze winkels, nu zie je ook jonge mensen en meer vrouwen”, zegt Marieke Dijksman van de Vogelbescherming.

Doodeman vermoedt dat de stijgende populariteit onder andere te maken heeft met de gezondheidstrend die gaande is. „Steeds meer mensen zijn bezig met wat ze eten, willen meer uit de natuur en willen ook meer weten over de natuur. Mensen willen naar buiten, zoeken ontspanning.”

De toegankelijkheid van kennis dankzij het wereldwijde web speelt volgens Doodeman ook mee. „Vroeger zag je iets, maar had je geen idee wat het was als je geen kennis van vogels had. Dan moest je al een hoop boeken hebben gelezen om iets te weten. Tegenwoordig maak je een foto van de voor jou onbekende vogel, deel je deze op social media en je weet er van alles over. Vogels zijn er in duizenden verschillende soorten, dat maakt het zo leuk. Ze zijn allemaal anders, hebben hun eigen maniertjes en doen hun eigen bijzondere dingen.”

Goud

Ook vogelaar Hans Dorrestijn, te zien in het natuurprogramma Baardmannetjes, (overigens wel met baard en in het groen) zegt de stijgende interesse in vogels onder Nederlanders duidelijk te merken. „Veertig jaar geleden werd je wandelend door de velden met een verrekijker aangezien voor pedofiel. Nu kom je allemaal anderen tegen met een verrekijker.”

Zijn verklaring: de natuur is net als goud. „Iets wordt veel waard als er weinig van is. De hoeveelheid natuur vermindert, daardoor stijgt de waarde. En vogels kijken is een laagdrempelige hobby. Je hoeft er geen biologie voor gestudeerd te hebben. Je hoeft niet eens de lagere school afgemaakt te hebben.”

Zelf kijken?

Foto: Vogelweek

Zaterdag begint de Nationale Vogelweek met door het hele land gratis vogelexcursies. Vorig jaar deden hier zo’n vijfduizend mensen aan mee, dit jaar komt dat aantal hoger uit, voorspelt Dijksman. De excursies zijn zeker niet alleen in natuurgebieden of in de extreem vroege uurtjes. Ook in de stad kan je eropuit om vogels te kijken. ‘s Morgens, ‘s middags, en zelfs ‘s avonds.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.