Ebru Umar
Ebru Umar Nieuws 5 apr 2016
Leestijd: 3 minuten

Wilders: ‘Juncker is een politieke malloot’

Nederland mag woensdag voor of tegen het associatieverdrag tussen Europese Unie en Oekraïne stemmen. Metro legde een prominente voor- en tegenstander tien vragen over het verdrag voor. Wat is er goed, en wat slecht, aan de afspraken met de Oekraïners? Waarom zouden we voor, of juist tegen, het verdrag moeten zijn? Vandaag: tegenstander Geert Wilders.

Waarom moet de Europese Unie dit verdrag met Oekraïne afsluiten?

Geen verdrag met Oekraïne! Het land is corrupt – volgens Transparancy International nog corrupter dan Oeganda, Ethiopië en Malawi – in oorlog en vroeg of laat leidt zo’n verdrag meestal toch tot een lidmaatschap van de EU en dus tot nog meer EU. Niet doen dus!

Wat zijn de gevolgen van het verdrag voor Oekraïne?

Ik ben gekozen om het Nederlandse belang te dienen en niet het Oekraïense. Dus stel deze vraag maar aan een politicus van Oekraïne.

En voor Nederland?

Funest. Oekraïne zal miljarden krijgen van de EU waarvan ook een deel van ons, visumvrij reizen naar Europa en dus nog meer immigratie en illegaliteit ook naar Nederland. Alleen maar nadelen dus. Niemand zit te wachten op nog meer immigratie en een op termijn nog grotere EU.

Vanaf 7 april, de dag na het referendum, mogen Oekraïners als gevolg van dit verdrag vrij reizen in Europa. Hoeveel Oekraïners zullen naar verwachting naar Europa en Nederland komen?

Hoeveel weet niemand, maar dat het er veel zullen zijn staat wel vast. Er komen trouwens ook steeds meer asielzoekers en illegalen uit visumvrije landen: na de eerdere visumliberalisatie van Albanië bijvoorbeeld nam het aantal asielaanvragen uit die landen met 40 procent toe.

Rusland beschouwt het verdrag als een oorlogsverklaring. Dit zet de toch al moeizame (handels)relatie tussen Nederland en Rusland verder op scherp. Zal de groeiende handel met Oekraïne, waar dit verdrag voor bedoeld is, dit compenseren?

Oekraïne is in oorlog en intern verdeeld. Het is erg onverstandig om een verdeeld land verder te verscheuren. Oekraïne als min of meer neutrale buffer tussen Europa en Rusland is geopolitiek verstandiger dan het tegen de wil van een deel van de eigen verscheurde bevolking richting EU te manoeuvreren.

Volgens Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zet een Nederlands ‘nee’ de deur open naar een grote continentale crisis. Heeft hij gelijk?

Juncker is zelf de vleesgeworden continentale crisis en een politieke malloot van de eerste orde. Met een nee van de Nederlandse bevolking laat de Nederlandse bevolking juist zien dat niet de ongekozen Europese elite maar het volk zelf soeverein is en bepaalt wat er gebeuren moet.

Tegenstanders vinden dat we geen verdrag moet ondertekenen zolang er onduidelijkheid is over de radarbeelden van de ramp met de MH17. Kunnen we een handtekening zetten zolang we niet weten wie verantwoordelijk was?

Dat verdrag mag sowieso nooit geratificeerd worden.

Bent u bang dat dit referendum een afrekening wordt van het hele kabinetsbeleid en niet over Oekraïne zal gaan?

Het verdrag met Oekraïne is waarover het referendum gaat. Maar als mensen het daarnaast ook gebruiken om hun afkeer van de EU of het kabinet Rutte te uiten dan is dat natuurlijk niet verboden.

Hoe belangrijk is de uitslag van dit referendum voor het kabinet?

Belangrijk. Als er voldoende opkomst is en de meerderheid stemt tegen, dan kan het kabinet die uitkomst niet negeren, al is het formeel geen bindend referendum. Het is voor het eerst dat er in Nederland een referendum wordt gehouden op initiatief van de Nederlandse bevolking. Het negeren van de uitslag kort voor de volgende landelijke verkiezingen is naar mijn overtuiging politieke suïcide voor de coalitiepartijen VVD en PvdA en zal hun onbetrouwbaarheid bij de bevolking alleen maar verder vergroten.

Wat gaat u zelf stemmen en probeert u nog om familie en vrienden te overtuigen hetzelfde te doen?

Ik ga natuurlijk tegen stemmen. Het wordt tijd dat we kiezen voor ons eigen land en bureaucraten en neppolitici die andere belangen dienen corrigeren. Dat kan nu. Maak gebruik van die mogelijkheid en ga allemaal stemmen woensdag! Het wordt spannend, dus stemmen loont.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.