Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 24 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Studentenhuizen ’hype’ onder inbrekers

Inbrekers hebben het steeds vaker voorzien op studentenhuizen. Een stijgende trend die maar lastig gekeerd kan worden. „We zien het al een paar jaar toenemen. Studenten zijn nonchalant, dat past bij de leeftijd en hun levensstijl. Er is een mentaliteitsverandering nodig.”

Dat zegt Johan Luijben van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Dit centrum helpt gemeenten met tips en campagnemateriaal om jongeren te informeren via onder meer social media. „We horen steeds vaker van studentensteden dat ze last hebben van inbraken bij deze doelgroep”, zegt Luijben. „Studenten trekken gemakkelijk de deur achter zich dicht, maar draaien deze niet op slot. Via flipperen zijn inbrekers zo binnen.”

Flipperen

Deze methode wordt bij 25 procent van de inbraken gebruikt. En eenmaal binnen zijn de kamerdeuren vaak niet op slot. „Ook laten studenten ramen zonder erover na te denken open staan. De meeste inbraken worden gepleegd door gelegenheidsdieven die in een straal van 5 kilometer van hun doel wonen. Zien ze een open raam, dan slaan ze toe.”

Alom bekend binnen het dievengilde is dat in studentenhuizen gemakkelijk draagbare en waardevolle spullen liggen. Laptops, iPads, mobiele telefoons. Het zijn aantrekkelijke spullen. Volgens het CCV is er naast voor de gemeente ook een rol weggelegd voor woningcorporaties en particuliere huiseigenaren. „De voordeur van een studentenhuis is meestal makkelijk open te breken”, aldus CCV. „Daarom proberen we de woningcorporaties er zoveel mogelijk bij te betrekken. En als het particuliere huiseigenaren betreft, dan vragen we gemeenten om hen aan te sporen actie te ondernemen.”

Meldpunt

In Amsterdam bleek vorige week dat in veertien studentencomplexen verspreid over de stad studenten zich onveilig voelen. Volgens ASVA studentenunie, die het Studentenmeldpunt Onveilig Wonen heeft geopend, zijn studenten door de hele stad „een mikpunt voor inbrekers en onzuivere figuren”. In twee maanden tijd werden 52 incidenten gemeld. Twintig keer ging het om een inbraak.

In acht gevallen was er sprake van een beroving op straat, vijf keer betrof het een geweldsdelict. Ook kwamen vier meldingen van seksuele intimidatie of aanranding. In Amsterdam zijn de gemeente, woningcorporaties en politie beter gaan samenwerken aan meer veiligheid. „Maak het de dieven niet te eenvoudig”, zegt Luijben. „Zo eenvoudig is het ook. Dit kan veel voorkomen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.