Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 12 apr 2016
Leestijd: 1 minuut

Samsom niet vervolgd om Marokkanen-uitspraken

Waar Geert Wilders wel voor de rechter moet verschijnen vanwege zijn uitspraken over Marokkaanse jongeren, worden PvdA-voorman Diederik Samsom en voorzitter Hans Spekman niet vervolgd. Samsom en Spekman deden ook omstreden uitspraken over Marokkanen, maar het gerechtshof van Amsterdam besloot dinsdag dat zij niet in het gedaagdenbankje hoeven te verschijnen.

Samsom zei in 2011 in een interview met NRC Handelsblad dat Marokkaanse jongeren een ,,etnisch monopolie" op overlast hadden. Spekman had in 2008 al in Vrij Nederland gezegd dat Marokkaanse jongeren die overlast veroorzaken moeten worden ,,vernederd".

Niet persoonlijk getroffen

Het OM besloot in 2014 om de PvdA’ers niet te vervolgen omdat de uitspraken zouden gaan over het gedrag van Marokkanen, en niet over ras. Daarop vroegen PVV’ers Marjolein Faber en Marcel de Graaff het gerechtshof om het OM te dwingen om Samsom en Spekman toch te vervolgen.

Het gerechtshof heeft echter bepaald dat de PVV’ers die de klacht indienden, geen persoonlijk belang hebben in de zaak, meldt Rechtennieuws.nl. Alleen wie persoonlijk getroffen is door de uitspraken kan het gerechtshof vragen om het OM te dwingen de PvdA’ers te vervolgen. De klacht is daarom afgewezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.